UA / RU
Підтримати ZN.ua

На вулицях танки, над головами – винищувачі: в Судані тривають протистояння

Причина заворушень – у розбіжностях в питанні спроб переходу до цивільного, а не воєнізованого управління країною.

Зіткнення між армією Судану та воєнізованими RSF (Силами оперативного реагування) спричинили міжнародний резонанс і регіональне занепокоєння в неділю. Запеклі бої поновилися в столиці Хартумі, після багатогодинної паузи для вирішення гуманітарних потреб. Це вже третя ніч і третя доба смертельних боїв між ворогуючими військовими угрупованнями, які борються за контроль над африканською країною, пише Al Jazeera.

Під час зіткнень у Судані загинули понад 50 людей, за попередніми оцінками, кількість поранених перевищила 1000. Обидві сторони стверджують, що вони контролюють ключові об'єкти в столиці, такі як президентський палац. Раніше в неділю вони дотримувалися тимчасового припинення вогню, щоб дозволити евакуювати поранених.

Насильство, яке почалося в суботу, стало першим подібним спалахом з тих пір, як ворогуючі сили об’єднали зусилля, щоб усунути президента Судану Омара аль-Башира в 2019 році, і було спричинене розбіжностями щодо інтеграції RSF до армії як частини переходу від воєнізованого до цивільного управління країною.

Читайте також: Суданські повстанці заявили, що готові віддати Єгипту його військових, захоплених у полон

Читайте також: Переворот у Судані: щонайменше 25 людей загинули

Бойові дії є частиною жорстокої боротьби за владу всередині військового керівництва країни, яка переростає в насильство між ворогуючими фракціями.
 
Частина чинних керівників країни не погоджується з рішенням перейти до цивільного правління. Суданом керують генерали після того, як у 2019 році в результаті державного перевороту повалено режим багаторічного авторитарного президента Омара аль-Башира.

Читайте також: Суданська партія вийшла з уряду диктатора Башира і підтримала протестувальників

Свідки кажуть, що оглушливі вибухи та інтенсивна стрілянина продовжувались упродовж дня в будівлях у густонаселених північних і південних передмістях Хартума в неділю, на вулицях гуркотіли танки, а над головами гуркотіли винищувачі.

Коли настала ніч, жителі столиці другий день сиділи в своїх будинках, побоюючись, що тривалий конфлікт може занурити країну в глибший хаос, розвіявши давні надії на перехід до демократії.

Регіональне міжурядове управління з розвитку (IGAD) провело екстрену нараду щодо ситуації в Судані та заявило, що планує якнайшвидше відправити президентів Кенії, Південного Судану та Джибуті до Хартума для примирення конфліктуючих груп.

«Ми налякані, ми не спали 24 години через шум і тремтіння всього будинку. Ми хвилюємося, що у мого батька, хворого на цукровий діабет, закінчаться вода, їжа та ліки», — сказала агентству Reuters молода жителька південного Хартума.

Читайте також: МЗС рекомендує українцям утриматися від поїздок до Судану

«Там так багато неправдивої інформації, і всі брешуть. Ми не знаємо, коли це закінчиться, чим це закінчиться», – додала вона.

Продемократичний Центральний комітет суданських лікарів повідомив про 56 убитих мирних жителів, а також про «десятки смертей» серед сил безпеки та близько 600 поранених.