UA / RU
Підтримати ZN.ua

На виборах у Франції фіксують рекордну явку — Reuters

На дільниці прийшло найбільше людей з 1981 року.

Явка виборців на парламентських виборах у Франції 7 липня різко зросла порівняно з останнім голосуванням. Як повідомляє Reuters з посиланням на Міністерство внутрішніх справ країни, близько полудня (10:00 за Гринвічем) явка становила 26,3%, на відміну від 18,99% під час виборів 2022 року.

Соціологи Harris Interactive та Ipsos зазначають, що це найвищий рівень явки з 1981 року. Виборчі дільниці зачиняться о 18:00 у селищах і невеликих містах та о 20:00 у мегаполісах, тоді ж фахівці нададуть початкові прогнози на основі ранніх підрахунків.

Читайте також: Росіяни офіційно підтримали партію Ле Пен на виборах у Франції

Reuters підкреслює, що перемога ультраправої партії Марін Ле Пен «Національне обʼєднання» призведе до створення першого ультраправого уряду Франції після Другої світової війни та сколихне Європейський Союз саме тоді, коли популістські партії зміцнюють підтримку на всьому континенті.

Нагадаємо, згідно з останніми опитуваннями «Національне обʼєднання» не набирає абсолютної більшості у французькому парламенті. Зазначається, що партія Ле Пен переможе на виборах, проте не досягне порогу у 289 місць, необхідних для абсолютної більшості.

Раніше Ле Пен обіцяла, що обмежить використання Україною французьких далекобійних ракет, якщо премʼєром Франції стане політик від її партії. За її словами, вона не хоче, аби її країна стала «співучасником конфлікту».