UA / RU
Підтримати ZN.ua

На тлі війни в Україні три європейські країни оголосили про спільні закупівлі крилатих ракет

Міністри оборони Франції, Німеччини та Польщі оголосили про об’єднання зусиль для збільшення запасів

Франція, Німеччина і Польща оголосили 24 червня про плани об'єднати зусилля для закупівлі високоточної зброї великої дальності – крилатих ракет – щоб заповнити прогалину в європейських арсеналах, яка утворилася внаслідок війни Росії в Україні. Відомо, що Франція постачає Україні крилаті ракети SCALP-EG. 

«Високоточна ударна зброя є серйозною прогалиною в можливостях Європи. До саміту [НАТО] у Вашингтоні ми прагнемо зібрати групу європейських країн-однодумців, які погодяться заповнити цю прогалину в середньо- і довгостроковій перспективі», – заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус після зустрічі у Парижі з міністром оборони Франції Себастьяном Лекорню та главою міноборони Польщі Владиславом Косіняк-Камишем, повідомило Reuters. 

Читайте також: Франція не забороняє Україні наносити удари по Росії ракетами SCALP/Storm Shadow — BBC

Міністри оборони трьох країн заявили, що вони створять механізм для закупівлі «високоточної ударної зброї», такої як крилаті ракети, до якого можуть приєднатися інші європейські держави.

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню сказав, що вони хочуть оцінити, які сили і засоби дальнього радіусу дії мають країни і компанії. Існуючі в Європі запаси крилатих ракет включають відносно старі і дорогі системи, такі як британські Storm Shadow, французькі SCALP-EG та німецькі Taurus.

Читайте також: Передача Taurus Україні: Шольц радитиметься із союзниками

Нагадаємо, у Німеччині уряд на чолі з канцлером Олафом Шольцем виступає проти надання Україні крилатих ракет Taurus через побоювання, що це буде прямою участю Німеччини у війні.