UA / RU
Підтримати ZN.ua

На кордоні Естонії з РФ почав діяти посилений митний контроль

Це запроваджується для того, щоб унеможливити попадання до Росії підсанкційних товарів

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Сьогодні, 8 серпня, на кордоні Естонії з РФ почав діяти посилений митний контроль, який стосується всіх прикордонних пунктів між двома країнами — у Нарві, Лухамаа та Койдула, повідомляє ERR.

Читайте також: Естонія планує виділяти 4% ВВП на оборону для стримування Росії

Як розповів міністр фінансів Естонії Юрген Лігі, часто місцем призначення у декларації вказують треті країни, але практика показує, що на шляху до пункту призначення, який здебільшого знаходиться в країнах Азії, товар зупиняється на півдорозі, десь серед просторів Росії. 

“Серед таких товарів є багато підозрілих речей, наприклад, предмети військового чи змішаного призначення, й готівка", - додав він.

Посилений контроль означає, що кожен при виїзді до РФ так чи інакше зіштовхнеться з перевіркою.

"Якщо казати про пасажирів, то насамперед це виражатиметься у візуальному контролі й опитуванні”, - пояснив Лігі, додавши, що в разі підозр вибірково може проводитися додатковий огляд особистих речей.

"Транспорт будемо оглядати так само. В разі необхідності огляд може бути ґрунтовнішим, аж до залучення рентгена”, - додав міністр.

Що стосується товарів, то, за його словами, в першу чергу перевірятимуться документи. 

“В разі необхідності також здійснюватиметься додатковий огляд і проводитиметься рентген. У тому числі в деяких випадках може йтися про розвантаження товару, його відкриття й перерахунок", - зазначив Лігі.

Як пояснює уряд Естонії, посилення митного контролю запроваджується для того, щоб унеможливити попадання до РФ підсанкційних товарів. Дотримання санкцій є пріоритетом у сфері митної справи, а потрапляння в Росію будь-яких товарів, які можуть мати військове застосування, перебуває під особливою увагою, заявили в Таллінні.

Читайте також: В Естонії за держзраду судитимуть пропагандистку, яка поширювала російські наративи

Росія стала світовим лідером з-поміж країн, проти яких запроваджені міжнародні санкції. Втім, лазівки, які дають змогу РФ їх обходити, і залишаються, і знаходяться. Як працює російський “паралельний імпорт", завдяки якому Росія досі купує обладнання для виробництва зброї, раніше пояснював Олександр Лємєнов.