UA / RU
Підтримати ZN.ua

На карту поставлено всю нашу безпеку – Макрон озвучив цілі саміту в Парижі

Сьогодні у Парижі європейські лідери обговорили допомогу Україні.

Союзникам України потрібен «новий старт», і потрібно зробити більше, щоб підтримати Київ у його боротьбі проти Росії, заявив президент Франції Еммануель Макрон у понеділок на відкритті міжнародної конференції з допомоги Україні в Парижі. Про це повідомляє France24.

"В останні місяці ми спостерігаємо посилення позиції Росії, про що жорстоко свідчить смерть Алєксєя Навального", - заявив Макрон більш ніж 25 світовим лідерам, які зібралися в Єлисейському палаці.

"На українському фронті ситуація стає дедалі складнішою, і ми знаємо, що Росія готує нові атаки, спрямовані на шокування української громадської думки", - попередив він.

Читайте також: Ініціатива має йти тільки від України – Зеленський про мирний саміт і переговори з Путіним

Зустріч у Парижі стане для учасників шансом "підтвердити свою єдність, а також рішучість перемогти агресивну війну, яку веде Росія в Україні", - заявив президент Франції.

Це також сигналізує про прагнення Макрона представити себе європейським захисником справи України на тлі побоювань, що американська підтримка може ослабнути в найближчі роки.

«Побита і в синцях, але все ще стоїть. Україна виборює себе, свої ідеали, нашу Європу. Наша прихильність до її сторони не захитається», – написав Макрон у X, з нагоди дворіччя з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Для Макрона конференція також є шансом продемонструвати європейську автономію у питаннях безпеки, до чого він закликав ще до вторгнення.

За словами президента Франції, на зустрічі "розглянуть усі засоби ефективної підтримки України".

Західні офіційні особи визнають, що Росія ризикує подолати конфлікт у 2024 році, оскільки в України закінчується зброя та боєприпаси.

Читайте також: У Держдепі не вважають, що Росія зараз має перевагу у війні

Міністр оборони України Рустем Умеров заявив у неділю, що половина західної військової допомоги, обіцяної Києву, доставляється із запізненням, нарікаючи, що "зобов'язання не є доставкою".

Розкриваючи масштаби людських втрат України, Зеленський заявив, що у війні з Росією загинула 31 тисяча українських солдатів.

Зеленський заявив у неділю, що перемога його країни "залежить" від підтримки Заходу і що він "впевнений", що Сполучені Штати схвалять критично важливий пакет військової допомоги.

Дебра Кейган, колишній американський дипломат, а нині старший радник Євразійського центру Атлантичної ради, заявила, що якби Захід надав Україні таку зброю, як бойові літаки F-16 або німецькі ракети "Таурус", "зараз ми стали б свідками зовсім іншого конфлікту".

«І саме це створює нерішучість: вона спричиняє більше смертей, більше руйнувань та більш важкі рішення у майбутньому», - додала вона.

Зеленський, виступаючи по відеозв'язку, розповів європейським лідерам про те, що тільки з початку цього року і до 24 лютого російські літаки скинули 3203 керовані авіабомби на українські міста та села та на фронтові позиції.

Зеленський наголосив, що цього року необхідно спільно працювати над тим, щоб Росія втратила свої смертоносні переваги, як вона втратила свої переваги на землі та в морі.

«Маємо довести, що можемо позбавити Росію переваги і в небі, і у фінансуванні агресії, і в політичній площині. Це завдання року», – цитує його слова пресслужба.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що пріоритет України у питанні озброєння на 2024 рік – це артилерійські снаряди, системи ППО та далекобійні ракети, зокрема ATACMS та Taurus.