UA / RU
Підтримати ZN.ua

На АЕС у Франції зупинили два енергоблоки: деталі про аварію

Проблема стосувалася реактора №3, який спарений з реактором №4, тому довелося призупинити роботу двох енергоблоків.

На французькій атомній електростанції «Шинон» у суботу вночі виникла пожежа в головному трансформаторі енергетичного блоку реактора №3, робота якого була автоматично зупинена, передає «Укрінформ» з посиланням на Електроенергетичну компанію Франції (EDF).

Там зазначили, що було приведено в дію пожежну техніку, необхідну для гасіння пожежі. На місце події негайно виїхали аварійні бригади станції, а також викликали рятувальників. Пожежа була ліквідована за допомогою стаціонарного обладнання, без безпосереднього втручання пожежної команди.

Читайте також: У Росії кажуть, що Україна намагається атакувати безпілотниками Курську АЕС

Французькі атомники твердять, що інцидент не вплинув на населення. Для гасіння була використана дощова вода, зібрана в спеціальній мережі, яка є ізольованою і не потрапила в навколишнє середовище.

Оскільки третій й четвертий реактори спарені, було ухвалене рішення зупинити і четвертий енергоблок. Французьке агентство з ядерної безпеки було поінформоване про подію.

Читайте також: ЗСУ знищили за допомогою дрона-камікадзе наметове містечко окупантів біля ЗАЄС

АЕС «Шинон» має чотири реактори, минулого року вона виробила близько 5,4% атомної електроенергії.

Найсерйозніші ядерні аварії у Франції (4 рівень) востаннє трапилися на АЕС «Сен-Лоран-дез-О» у 1969 та 1980 роках. В обох випадках в одному з реакторів станції розплавилося паливо.

Винятковою також була ситуація під час шторму в 1999 році, коли довелося терміново зупинити реактор на атомній станції в Жиронді, оскільки всі системи безпеки були затоплені, коли захисні дамби не витримали сили вітру.

Раніше в.о. голови правління «Енергоатому» Петро Котін написав у колонці для «Економічної правди», що Хмельницька атомна електростанція стане найбільшою в Європі після того, як буде добудовано чотири енергоблоки, після чого загальна потужність ХАЕС перевищить 6000 МВт.