UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Польщі: Ігнорування питання Волинської трагедії з боку України дедалі більше буде обтяжувати двосторонні відносини

"Питання пошуку та ексгумації польських жертв в Україні залишається нерозв'язаною проблемою".

У Міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що дискусія стосовно Волинської трагедії не завадить продовженню підтримки Києва збоку Варшави, але затягування цього питання може суттєво вплинути на двосторонні відносини. Про це повідомляє Liga.net.

"Польща використає головування в ЄС для тиску на Україну у питанні Волинської трагедії. У січні 2025 року Польща очолить Раду ЄС, що дозволить їй відігравати ключову роль у переговорах про вступ України до Євросоюзу", – зазначили у виданні onet.

"Невирішені історичні проблеми між нашими країнами не визначають нашу підтримку України, зокрема щодо вступу в ЄС. Але готовність до відкритої й чесної дискусії, заснованої на фактах, та до забезпечення гідного поховання усіх убитих – елемент ідентичності ЄС, членом якого Україна стане", – наголосили представники польського МЗС.

Без конкретних дій Києва, кажуть у міністерстві, такий односторонній підхід до спільної історії дедалі більше буде обтяжувати двосторонні відносини.

"Питання пошуку та ексгумації польських жертв в Україні залишається нерозв'язаною проблемою. Вона має великий потенціал для негативного впливу на наші відносини, й цим користується Росія", – додали у дипломатичному відомстві.

Читайте також: Волинська трагедія: Київ та Варшава втратили довіру одне до одного — експерт

Раніше очільник польського Міноборони Владислав Косіняк-Камиш заявляв, що підтримка Польщею вступу України у Європейський Союз неможлива без вирішення питання Волинської трагедії – обопільних етнічних чисток, пік яких припав на 1943 рік. За його словами, "Польща підтримує Україну настільки, наскільки це можливо", проте у відносинах між країнами "не все ідеально через невирішені історичні питання".

Водночас, пізніше президент Польщі Анджей Дуда розкритикував цю заяву глави оборонного відомства. Він зазначив, що перешкоди на шляху України в ЄС відповідають політиці російського диктатора Владіміра Путіна.

Про те, "Як Варшава здійснила ревізію формули "вибачаємо і просимо вибачення" і що Україні з цим робити", пише Петро Герасименко.