UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Естонії оголосило про висилку дипломата посольства РФ: займався підривом безпеки

В МЗС РФ заявили, що Москва не залишить це без відповіді.

МЗС Естонії оголосило про висилку з країни співробітника посольства РФ. За інформацією зовнішньополітичного відомства, дипломат брав активну участь у підриві безпеки та конституційного устрою Естонії. Про це повідомляє ERR.

«Сьогодні, 24 березня, Міністерство закордонних справ Естонії викликало тимчасового повіреного у справах посольства Російської Федерації і вручило дипломатичну ноту про те, що співробітника російського посольства з дипломатичним статусом, оголошено персоною нон грата», - йдеться у заяві МЗС країни.

За повідомленням міністерства, діяльність цього дипломата в Естонії суперечила Віденській конвенції про дипломатичні зносини, тому він повинен залишити територію країни не пізніше 29 березня.

В МЗС наголосили, що російський дипломат брав безпосередню та активну участь у підриві безпеки та конституційного ладу країни, поширенні пропаганди, яка виправдовує військові дії Кремля та займався розколом суспільства Естонії.

Пізніше глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу розповів ERR, що йдеться про консула Алєксандра Савінова. Однак те, що саме він робив, Рейнсалу не уточнив.

У пресслужбі МЗС РФ російським ЗМІ заявили, що Москва не залишить без відповіді висилку російського дипломата з Естонії.

Відповідно до січневого рішення МЗС Естонії у посольстві Росії у Таллінні з 1 лютого 2023 року можуть працювати лише вісім дипломатів та 15 членів адміністративного, технічного та обслуговуючого персоналу. До цього в посольстві РФ працювали 21 дипломат та 23 співробітники без дипломатичного статусу. У міністерстві пояснили, що таким чином забезпечується паритет із кількістю працівників посольства Естонії у Москві. Наразі Естонія не має свого посла в Москві, а РФ не має посла в Таллінні.

Читайте також: Нідерланди висилають чергових російських дипломатів

Раніше EUObserver писав, що дипломати Росії в Європі деморалізовані та невчасно отримують зарплати. За минулий рік країни ЄС видворили близько 400 російських дипломатів через звинувачення у шпигунстві. Наприклад, російське представництво в ЄС, розташоване у Брюсселі, втратило 19 працівників, що становило майже половину персоналу.