UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова збирається продовжити надзвичайний стан через війну РФ проти України

Зазначається, що існує небезпека через російські обстріли поблизу кордону Молдови.

Сьогодні, 31 липня, парламент Молдови збереться на останнє засідання весняно-літньої сесії, під час якого депутати розглянуть ініціативу Кабміну про продовження надзвичайного стану на 60 днів. Цю пропозицію внесли через війну Росії проти України, пише TV8.

У пояснювальній записці до проєкту рішення зазначається, що продовження надзвичайного стану необхідне через існуючі ризики для національної безпеки країни, зокрема у результаті російських обстрілів Одеської області поблизу з кордоном Молдови та Румунії.

Читайте також: Дві російські ракети влетіли у повітряний простір Румунії та Молдови

«Молдова, як і раніше, схильна до гібридної війни, просування неправдивої інформації, маніпуляції у військових цілях і міжетнічного насильства. Водночас війна в Україні може перешкодити постачанню в Молдову природного газу та електроенергії», - зазначили в документі.

Режим надзвичайного стану в Молдові уперше ввели 24 лютого 2022 року через російське вторгнення в Україну. Відтоді його неодноразово продовжували.

Читайте також: Після вбивства в аеропорту Кишинева було звільнено одразу трьох міністрів

Нагадаємо, Молдова вирішила скоротити кількість персоналу посольства РФ у Кишиневі після скандалу зі шпигунством з боку російських спецслужб. Натомість посольство Росії в Молдові вирішило призупинити консульські прийоми.