UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова остаточно визначилась яка мова є в країні державною

Відповідне рішення ухвалив Конституційний Суд

Мова, яка є державною в Республіці Молдова, є румунська. Відповідне рішення ухвалив Конституційний Суд країни, поклавши край багаторічним дискусіям з цього питання. Про це повідомляє офіційний сайт КС Молдови.

Читайте також: Росія не має права читати лекції про демократію — заява МЗС Молдови

Питання у Конституційному Суді розглядалось після подання трьох депутатів молдовського парламенту. Автори звернення до КС вважали, що законодавство, який визначає румунську мову державною, не є конституційним. 

Конституційний суд Молдови у своєму рішенні вказав, що суд ухвалював рішення виключно у межах юридичної компетенції та відповідності закону конституційним положенням і жодним чином не намагається стати суб'єктом політичних дискусій. 

В прес-релізі Конституційного Суду вказано, що стаття 13 Конституції визнає і забезпечує охорону наступним цінностям – офіційний характер румунської мови, як державної, право на функціонування інших мов. “Отже, Суд підтвердив відповідність вимогам конституційної практики у формулюванні тексту Конституції: «Державною мовою Республіки Молдова є румунська мова, що діє на основі латинського алфавіту», – зазначено у пресрелізі суду.

7 березня 2024 року Молдова та Франція підписали угоду про оборонне співробітництво. Підписання відбулося у Парижі під час візиту президента Молдови Маї Санду та її зустрічі із президентом Франції Емманюелем Макроном. Подія відбулася на тлі напруження, яке виникло у сепаратистському регіоні Придністров’я, «влада» якого звернулася по допомогу до Росії, а також можливих проблем в автономному регіоні Гагаузія, глава якого Євгенія Гуцул пожалілася Владіміру Путіну на «утиски» з боку влади Молдови.