UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова до кінця 2024 року планує вийти практично з усіх угод у межах СНД

На тлі війни РФ проти України Молдова оголосила про поступовий вихід з організації.

Влада Молдови до кінця 2024 року планує вийти практично з усіх угод, підписаних у межах СНД (Співдружність незалежних держав). Про це заявила депутат від партії "Дія та солідарність" (PAS) Дойна Герман, повідомляє NewsMaker.

Читайте також: Росія через пару років може напасти на Молдову і країни Балтії – головнокомандувач армії Бельгії

“Ми знаходимося практично на завершальному етапі. Ми запропонували як мету до кінця 2024 року завершити [цей процес]”, - сказала вона.

Але, за словами Герман, це не означає, що не залишиться кілька невирішених питань. 

“Зараз ми технічно розриваємо договори, підписані в межах СНД”, - додала вона.

Герман також запитали, чи підписуватиме Молдова декларацію про вихід із СНД або ж це станеться автоматично після розірвання всіх договорів. Вона відповіла, що цей процес необов'язково має завершитися якоюсь заявою або висловлюванням остаточної позиції про вихід.

Читайте також: Путін фактично оголосив війну Молдові та Казахстану – Данілов

На тлі повномасштабної війни РФ проти України Молдова оголосила про поступовий вихід з СНД. Країна вже денонсувала десятки угод, підписаних у межах цієї організації. 

У липні парламент Молдови проголосував за вихід країни з Міжпарламентської асамблеї СНД, а також із угод щодо формування єдиного освітнього простору, забезпечення прикордонників спеціальним обладнанням, обмін даними про надзвичайні ситуації та інших. Крім того, влада Молдови прийняла рішення виключити СНД зі списку організацій, яким країна сплачує щорічні членські внески. 

СНД була створена у 1991 році після розпаду СРСР.