UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова більше не платитиме членські внески в СНД та готує вихід з організації

На тлі війни РФ проти України Молдова оголосила про поступовий вихід із СНД і вже денонсувала десятки угод.

Влада Молдови виключить «Співдружність незалежних держав» зі списку організацій, яким країна сплачує щорічні членські внески. Таке рішення ухвалили після денонсації членства в громадських організаціях і банківських санкцій проти РФ, повідомляє “Радіо Свобода”.

Читайте також: Депутати з України та Молдови могли б приєднатися до Європарламенту як спостерігачі, до вступу в ЄС — Роберта Мецола

Згідно з проектом рішення Мінфіну Молдови, виділена на сплату щорічних членських внесків у міжнародних організаціях у 2023 році сума зменшується на 16 млн леїв — із  66,5 млн до 50,5 млн леїв. Таке скорочення значною мірою наслідок того, що країна більше не платитиме внески за участь у Міжпарламентській асамблеї СНД, а також у семи організаціях цього співтовариства.

Читайте також: Брюссель рекомендуватиме розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою, але з "технічними застереженнями" — Politico

На тлі повномасштабної війни РФ проти України Молдова оголосила про поступовий вихід із СНД. Країна вже денонсувала десятки угод, підписаних у межах цієї організації. 

У липні парламент Молдови проголосував за вихід країни з Міжпарламентської асамблеї СНД, а також із угод щодо формування єдиного освітнього простору, забезпечення прикордонників спеціальним обладнанням, обмін даними про надзвичайні ситуації та інших.

СНД була створена у 1991 році після розпаду СРСР.