UA / RU
Підтримати ZN.ua

Миру в Україні не буде без Росії та Китаю за столом перемовин — президент Чехії

Проте переговори не можуть вестись мовою ультиматумів, вважає Павел.

Без Росії та Китаю за столом перемовин не вдасться досягти миру в Україні, вважає президент Чехії Петр Павел. В інтерв’ю ČTK він заявив, що Китай повинен взяти на себе відповідальність за облаштування миру на основі правил, а не військової чи економічної потужності, повідомляє IDNES.

За його словами, він очікує певного «зсуву» у війні наприкінці цього року, можливо, на початку наступного. Важливим чинником у цьому вбачає вибори по всьому світу, насамперед у США. Іншою причиною він вважає втому від війни, яка відбивається на обох воюючих сторонах.

Читайте також: Зеленський вважає, що під час переговорів вдасться виключити певні райони та енергоінфраструктуру з переліку військових цілей — ZN.UA з посиланням на лист Орбана до ЄС

Проте Павел зазначив, що переговори не мали б сенсу, якби Росія підходила до них так, як це робила досі, коли, по суті, висувала умови капітуляції. За словами лідера Чехії, якщо Китай не спонукатиме росіян до миру, агресор не відчує внутрішньої потреби діяти. Навпаки, він намагатиметься отримати для себе переваги на полі бою або у міжнародній політиці, вважає чеський президент.

Раніше Петр Павел заявляв, що у росіян нема мотивації вести справжні перемовини про мир в Україні. За його словами, вони ще не дійшли до висновку, що не зможуть домогтися своєї мети із застосуванням військової сили. Проте і стратегічного успіху агресор не досяг, вважає президент Чехії.