UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони Нідерландів: F-16 надійдуть в Україну найближчим часом

"Ми наполегливо працюємо, щоб це сталося якнайшвидше".

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, коментуючи передачу Україні винищувачів F-16, заявив, що вони надійдуть "найближчим часом". Про це повідомляє Укрінформ.

"Я можу сказати, що F-16 надійдуть найближчим часом, і що ми наполегливо працюємо, щоб це сталося якнайшвидше. Але я не ділитимуся жодними подробицями. Причина не в тому, що я не хочу інформувати громадськість, бо я хотів би інформувати всіх, наскільки це можливо. Але ми знаємо, що F-16 також є мішенню для Росії, і якщо ми поділимося деталями, точною датою та часом, то це буде дуже цінна інформація для російського режиму. І ми не хочемо робити їх більш поінформованими, ніж вони є. Тож це те, чим я не буду ділитися", – зазначив Брекельманс.

За його словами, українські пілоти дуже швидко навчаються та роблять дивовижну роботу.

"Також я не буду називати їхню точну кількість, тому що це також цінна інформація для Росії. Я можу сказати, що те що зараз роблять українські пілоти, це справді дивовижно. Зазвичай нідерландським пілотам потрібно багато років, іноді навіть більше п’яти років, щоб вивчити F-16, щоб вивчити систему, яка є досить складною. Українські пілоти зараз роблять це за рік-півтора. Тож це дійсно щось визначне", – наголосив глава оборонного відомства Нідерландів.

"Я думаю, що на першому етапі протиповітряна оборона буде найважливішим способом використання F-16. І, можливо, згодом їх можна буде використовувати і для інших маневрів. Але пріоритет – протиповітряна оборона", – додав він.

Читайте також: Далі Україна працюватиме над збільшенням кількості F-16 — Кулеба

Раніше повідомлялося, що Греція розглядає можливість вивести з експлуатації 32 старі винищувачі F-16 Block-30, щоб потім передати їх у США для модернізації, аби після цього літаки відправилися в Україну.

Натомість для військово-повітряних сил Греції хочуть модернізувати 82 літаки F-16 до Block-70 і закупити у Франції 24 винищувачі четвертого покоління Rafale.