UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міграційна криза в Європі: до Італії прибуло вчетверо більше мігрантів — Мелоні звинувачує Францію

Прем'єр-міністр Італії в понеділок засудила подвійні стандарти Парижа, який вона звинувачує у "використанні" її країни у внутрішньополітичних цілях.

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, яку звинувачують у нездатності вирішити міграційні проблеми своєї країни, в понеділок застерегла Францію від будь-якого "використання" Італії у внутрішньополітичних проблемах, пише Le Figaro.

"Я б застерегла від використання інших країн для вирішення внутрішніх політичних питань, тому що це те, чого ви зазвичай не робите", – сказала лідерка ультраправих журналістам. Підкресливши, що вона розмовляла з президентом Франції Еммануелем Макроном за день до заяв міністра внутрішніх справ Франції Жеральда Дарманіна, який поставив під сумнів вирішення питань з імміграцією, Джорджія Мелоні вважає, що існує явна різниця між дискурсом, який Франція проводила «приватно та публічно». «Це змушує мене думати, що це питання внутрішньої політики Франції», – прокоментувала вона.

Читайте також: У Росії вербують до війська трудових мігрантів із Середньої Азії — британська розвідка

Глава італійської дипломатії Антоніо Таяні в п’ятницю вимагав вибачень від Жеральда Дарманіна, чиї коментарі щодо нездатності Джорджії Мелоні управляти питаннями міграції спричинили нову кризу між Римом і Парижем, яку відтоді намагався врегулювати Антоніо Таяні, який скасував свій перший візит до Парижа в четвер увечері, де мав зустрітися зі своєю колегою Катрін Колонною. Катрін Колонна швидко опублікувала повідомлення італійською мовою в Twitter, в якому йдеться про те, що "відносини між Італією та Францією засновані на взаємній повазі". Вона негайно подзвонила Антоніо Таяні.

Читайте також: Питання надання Україні військових літаків наразі не розглядається — Джорджа Мелоні

Імміграція. Надчутлива дискусія

Імміграція упродовж багатьох років була надзвичайно чутливою темою у франко-італійських відносинах. У листопаді між двома країнами спалахнула напруженість, коли уряд Мелоні відмовився дозволити гуманітарному кораблю неурядової організації SOS Méditerranée пришвартуватися. Судно із понад 200 мігрантами на борту в підсумку зустріли у Франції в Тулоні (південь). Цей епізод розлютив Париж, який скликав загальноєвропейську зустріч, щоб цей безпрецедентний сценарій не повторився.

Читайте також: Макрон може знову почати телефонувати Путіну – МЗС Франції

Відтоді кількість таємних переправ на човнах зросла. За даними Міністерства внутрішніх справ Італії, понад 42 000 людей прибули через Середземне море до Італії цього року, порівняно з приблизно 11 000 за той самий період у 2022 році. Майже половина з них походить з франкомовних країн (Кот-д'Івуар, Гвінея, Туніс, Камерун, Буркіна-Фасо, Малі). Це згідно з даними Міністерства внутрішніх справ Італії.