UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мер Лондона змінив думку щодо передачі на фронт авто, які здають на металобрухт

Раніше мер Лондона виступив проти передачі авто.

Міський голова Лондона Садік Хан передумав і заявив, що підтримує відправку в Україну повнопривідних автомобілів, які мали б бути відправлені на металобрухт за програмою утилізації Ulez. Про це повідомило видання The Telegraph.

Мер Лондона раніше заблокував відправку на фронт автомобілів, які не відповідали вимогам Ulez.

Читайте також: Особливий союзник України у війні з Росією

Зазначається, що після кампанії у ЗМІ Хан змінив своє рішення і звернувся до міністра транспорту Британії Марка Харпера, з проханням надати "можливість лондонцям та іншим жителям країни пожертвувати Україні придатні транспортні засоби через схеми утилізації".

У спільному листі, написаному з колишнім міністром оборони Беном Воллесом він написав, що "передати автомобілі можна було б швидше, змінивши національні правила щодо сертифікату про знищення".

"Ми сподіваємося, що ви будете співпрацювати з нами, щоб дати можливість лондонцям та іншим жителям країни отримати гроші за те, що вони приберуть забруднюючі транспортні засоби з вулиць наших міст, надаючи при цьому життєво важливу підтримку народу України", – йдеться у листі.

Читайте також: Британія замінить передані Україні гаубиці іншою артилерією, яку ЗСУ теж мають

Це сталося після того, як колишній прем'єр-міністр Борис Джонсон, який також був попередником пана Хана на посаді мера Лондона, назвав початкове рішення "дріб'язковим і смішним".

"Українці більш ніж здатні самі вирішити проблеми з якістю повітря, їм потрібна допомога, щоб перемогти загрозу, яка є набагато небезпечнішою, і це президент Путін. Дії Хана здаються надзвичайними", – сказав він.

До цього передати частину автомобілів в Україну просив Віталій Кличко. Він сказав, що цей крок матиме “величезний потенціал”, а позашляховики використовуватимуться для “різноманітних рятувальних і транспортних цілей”. За підрахунками, у Лондоні близько 700 тисяч автівок не відповідають екологічним нормам.

Нагадаємо, Велика Британія виділила Україні пакет зимової допомоги на 37 мільйонів фунтів стерлінгів.