UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон закликав припинити постачання зброї Ізраїлю

До припинення вогню у Лівані закликають 88 франкомовних країн.

Президент Франції Еммануель Макрон у суботу закликав припинити постачання зброї Ізраїлю, яка використовуватиметься у Газі.

"Пріоритет полягає в тому, щоб ми повернулися до політичного рішення, щоб ми припинили постачати зброю для ведення бойових дій у Газі", - сказав Макрон телеканалу France Inter.

"Франція нічого не постачає", - додав він в інтерв'ю, записаному на початку цього тижня.

Сполучені Штати щорічно постачають Ізраїлю зброю на суму близько 3 мільярдів доларів. У вересні Великобританія заявила, що призупиняє деякі постачання зброї до Ізраїлю, пославшись на «явний ризик» того, що її можна використовувати для серйозного порушення міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Прем'єр-міністр Канади закликає своїх громадян покинути Ліван — Reuters

Макрон знову висловив своє занепокоєння конфліктом у Газі, який продовжується, незважаючи на неодноразові заклики до припинення вогню.

"Я думаю, що нас не чують", - сказав він. "Я думаю, що це помилка, зокрема для безпеки Ізраїлю", - сказав він, додавши, що конфлікт веде до "ненависті".

Макрон також сказав, що запобігання ескалації в Лівані є «пріоритетом».

"Ліван не може стати новою Газою", - додав він, цитує його слова France 24.

88 держав-членів Міжнародної організації франкомовних країн «одноголосно» закликали до «негайного та міцного» припинення вогню в Лівані, заявив Макрон на саміті лідерів франкомовних країн, що проходить у Парижі.

"Ми одноголосно висловилися за негайне і міцне припинення вогню і заявили про свою прихильність до деескалації напруженості в регіоні", - заявив Макрон.

Макрон додав, що у жовтні Франція проведе міжнародну конференцію на підтримку Лівану.

Ліван є членом Міжнародної організації франкомовних країн (l'Organisation internatnionale de la Francophonie), до якої входять Франція, Канада та Бельгія, а також інші франкомовні країни.

У понеділок Ізраїль відзначає перші роковини руйнівного нападу ХАМАС 7 жовтня, який спровокував війну в Газі і тепер охопив сусідній Ліван, створивши небезпечну регіональну кризу.