UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон заявив, що Путін оживив «мертвий мозок» НАТО за допомогою електрошоку

Проте лідер Франції не відмовився від побудови «потужної Європи» 

Президент Франції Еммануель Макрон, який закликає західні країни надати Україні «відчутні та надійні» гарантії безпеки, заявив, що вторгнення Росії в Україну відродило НАТО – майже через чотири роки після того, як він назвав Альянс «мертвим мозком», повідомляє Bloomberg.

«У грудні 2019 року я мав різкі слова на адресу НАТО, підкресливши тоді розбіжності, які існували в його серці між Туреччиною та кількома іншими державами, говорячи про смерть мозку. Сьогодні я можу сказати, що Владімір Путін оживив його найгіршим електрошоком», – сказав Макрон у своїй промові на саміті GLOBSEC у Братиславі 31 травня.

Читайте також: Макрон може знову почати телефонувати Путіну – МЗС Франції

Французький лідер заявив, що хоче, щоб країни-члени Європейського Союзу обговорили поглиблення співпраці для набуття власних ударних можливостей і гарантування власної безпеки. Він запросив європейських міністрів оборони обговорити цю тему під час конференції в Парижі 19 червня. Він також закликав країни блоку купувати оборонне обладнання європейського виробництва.

Макрон заявив, що справа не в тому, щоб замінити НАТО оборонною структурою з франко-німецьким домінуванням, а «справа в тому, щоб побудувати потужну Європу».

Читайте також: Президент Литви летить до Парижа: говоритимуть з Макроном про підтримку України

Свого часу Макрон розлютив деяких союзників, особливо в Східній Європі, своєю критикою НАТО, оскільки він наполягав на тому, щоб Європа розбудовувала власний оборонний потенціал і проводила більш незалежну зовнішню політику. Тоді президент США Дональд Трамп підштовхував країни-члени до збільшення військових витрат і назвав коментарі Макрона «дуже неприємними».

Нещодавно міністерка закордонних і європейських справ Франції Катрін Колонна заявила, що Париж готовий обговорити з Києвом угоди щодо гарантій безпеки, які допоможуть у майбутньому захиститися від військової агресії.

Читайте також: В ОП розповіли деталі переговорів Зеленського та Макрона: тривали три години й завершилися після опівночі

Раніше Макрон заявив, що Франція передасть Україні нові ракети більшої дальності, які «дозволяють чинити опір». Це сталося після повідомлень про передачу Україні крилатих ракет Storm Shadow від Великої Британії. 

У травні французький президент заявив, що нинішні відносини Москви з Пекіном, а також розширення Північноатлантичного альянсу за рахунок Фінляндії та Швеції свідчать про те, що Росія геополітично програла війну в Україні.