UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон вперше прокоментував отриманням Дуровим французького громадянства

Росіянин отримав французьке громадянство три роки тому.

Президент Франції Еммануель Макрон офіційно взяв на себе відповідальність за рішення надати французьке громадянство генеральному директору Telegram Павлу Дурову, якого арештували в Парижі, а потім випустили під заставу.

Він зазначив, що це рішення було частиною стратегії уряду щодо залучення талановитих інноваторів, спортсменів та артистів до Франції, пише Politico.

Читайте також: Після «вигнання» Дуров більше 50 разів таємно в'їжджав у Росію – розслідування

Ця заява Макрона пролунала після того, як 26 серпня речник президента повідомив, що рішення щодо надання громадянства Дурову було ініційоване міністерством закордонних справ Франції. Проте сам Макрон підкреслив, що це був свідомий крок уряду, спрямований на посилення культурного та інноваційного потенціалу країни.

"Я особисто надав французьке громадянство Дурову, який вивчив французьку мову, так само, як і Евану Шпігелю, американському підприємцю. Я також надав громадянство деяким спортсменам і артистам. Це, на мою думку, значно сприяє розвитку нашої країни, і я продовжуватиму діяти в цьому напрямку," – заявив Макрон під час візиту до Сербії.

Читайте також: У Telegram накопичились великі збитки, справа Дурова може знищити месенджер – FT

Водночас журналісти зазначають, що, згідно з офіційними документами, Дуров отримав французьке громадянство у 2021 році. Згідно зі звітом Le Monde, навколо цього питання виникли питання щодо прозорості процесу та відповідності Дурова необхідним критеріям для отримання громадянства.

Макрон також спростував повідомлення про можливу зустріч з Дуровим, наголосивши, що жодної такої зустрічі не планувалося: "Я не дзвонив і не планував зустрічатися з Дуровим ні минулого тижня, ні в наступні дні", – сказав він журналістам.

Президент також відкинув звинувачення у втручанні в судову систему Франції, зазначивши, що країна дотримується принципу поділу влади, а верховенство права гарантується незалежною судовою системою: "Я дію в межах закону, і це нормально, що я не знаю деталей судових справ, оскільки наші судові органи є незалежними", – додав Макрон.

Читайте також: Президент Франції Макрон офіційно відреагував на арешт Дурова

Нагадаємо, 24 серпня Дурова арештували у Франції. Прокуратура висунула йому обвинувачення за 12 статтями. Після майже чотирьох днів перебування під вартою Дурова випустили під заставу в розмірі 5 мільйонів євро. Йому заборонили залишати Францію поки триває слідство. Крім того, він зобов'язаний відмічатися в поліції.