UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон хоче бачити у Сербії більше ентузіазму з приводу вступу до ЄС

Він підкреслив, що приєднання до Блоку не загрожуватиме ідентичності сербів.

Президент Франції Еммануель Макрон шкодує про відсутність ентузіазму в Сербії щодо вступу до ЄС. Про це він заявив у листі до сербських ЗМІ перед своїм дводенним візитом до країни 29 серпня, повідомляє Politico

Французький президент написав, що, попри близькість Сербії до ЄС, перспектива приєднання країни до Блоку "не приваблює настільки, як мала б". Він також заявив, Белград не повинен боятися, що суверенітет країни та ідентичність будуть втрачені, якщо вона приєднається до ЄС.

Читайте також: Зеленський обговорив із Вучичем питання співпраці між Україною та Сербією

"На задньому плані є занепокоєння та втома, особливо щодо темпів переговорів про вступ, а іноді й своєрідна образа та навіть недовіра щодо Європейського Союзу, джерелом яких є недавня історія", — написав Макрон.

Politico зазначає, що Сербія дратувала Європу своїми зв’язками з Москвою та відмовою виконувати санкції ЄС проти РФ під час повномасштабного російського вторгнення в Україну. 

Сербія є кандидатом на вступ до ЄС з 2012 року. Макрон заявив, що для нормалізації стосунків треба дати можливість для сербів жити в Косово, при цьому не відмовляючись від своєї сербської ідентичності чи природних зв’язків.

Раніше премʼєр Сербії Мілош Вуцевіч заявляв, що його країна не перешкоджатиме продажу боєприпасів на Захід, навіть якщо вони опиняться в Україні. За даними Financial Times, Київ отримав через західні країни сербських снарядів на 800 мільйонів євро з початку повномасштабного вторгнення.