UA / RU
Підтримати ZN.ua

Маємо відновити потужний оборонний комплекс і підвищити конкурентоспроможність економіки Європи – Мецола

В програмному виступі напередодні обрання проголошено декілька ключових напрямків розвитку

Безпека має бути одним з ключових пріоритетів об'єднаної Європи, насамперед щодо надійного захисту європейських цінностей. Серед викликів, які є наразі, саме для створення безпечного середовища – створення потужного оборонного комплексу. А також відновлення ефективності та конкурентоспроможності європейської економіки. Такі тези виголошені обраною на посаду очільниці Європарламенту Робертою Мецолою.

Читайте також: Мецола спрогнозувала, що буде з підтримкою України після виборів до Європарламенту

На думку очільниці парламенту, ЄС має потурбуватись про “стратегічну автономність” та здатність ефективно реагувати на кризи. Для цього необхідно активізувати роботу щодо розробки та впровадження спільної безпекової і оборонної політики Євросоюзу. Водночас така оборонна політика не має бути конкурентом НАТО, а доповнюючою компонентою в спільній безпековій стратегії.

Мецола зазначила у своїй промові перед обранням її на посаду, що Європейський парламент вже ініціював такі процеси, як зменшення фрагментації оборонної галузі та дублювання випуску окремих видів продукції. Наступним кроком, на думку очільниці Європарламенту, має бути створення потужної європейської оборонно-промислової бази.

Що має змінитися в економічній політиці Євросоюзу?

Паралельно з розвитком безпекової складової необхідно говорити про конкурентоспроможність європейської економіки в цілому, оцінюючи як економічну, так і політичну перспективу розвитку. Водночас на думку очільниці Європарламенту, необхідно говорити про продовження практики відкритої, збалансованої і чесної торгівлі, яка базується на міжнародних правилах і угодах. Європейський Союз має продовжувати політику інтеграції і не провокувати ідеї відділення від глобальних економічних процесів.

Зміцнення європейської економічної складової, на думку Роберти Мецоли, має відбуватися шляхом посилення єдиного європейського економічного ринку, що може бути потужним економічним драйвером соціальних змін в країнах ЄС. Політикою об'єднаного Євросоюзу має бути, на її думку, здатність вирішувати проблему соціальної нерівності, бідності та ізоляції як окремих громадян, так і спільнот.

Однією з ключових проблем нового складу Європарламенту має стати пошук інноваційних засобів щодо стимуляції державних і приватних інвестицій в економіку.

Як наголошувалось раніше, представницю Мальти Роберту Мецолу 16 липня переобрали головою Європарламенту. Вона залишиться на цій посаді на ще два з половиною роки. Згідно з повідомленням Європарламенту, Мецолу підтримали 562 європарламентарі із 623.

Роберта Мецола очолювала Європарламент з січня 2022 року. Наступна зміна голови запланована на січень 2027. Під час нинішнього голосування Мецола виграла вибори в першому турі голосування, отримавши абсолютну більшість голосів. Роберта Мецола є політиком, що демонструє прихильність до євроінтеграційних процесів України та підтримує українську незалежність і захист нею свого суверенітету.