UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва створює парк протидії мобільності супротивника на сході країни

Контрмобільний парк увійде до системи зміцнення лінії Балтійської оборони на східних кордонах НАТО

Після вторгнення Росії в Україну 2002 року міністри оборони Балтії погодили систему укріплень на кордонах своїх країн. Частиною цієї системи стане парк протидії мобільності супротивника, який Литва відкрила на сході країни і називає Балтійською лінією оборони, що поступово формується на східних кордонах НАТО.

Про це повідомляє Euronews.

Читайте також: Литва посилює власну обороноздатність і не забуває про Україну

На території парку розташовані блокпости, різні загородження та протитанкові перешкоди "зуби дракона".

"Якщо ми хочемо ефективно захищати себе, ми маємо створити цю систему. Ми так і робимо, і весь план литовської лінії оборони, який ми представили три тижні тому, ґрунтується на такому системному підході, коли фізичні бар'єри інтегровані з артилерійським прикриттям", - сказав міністр оборони Лаурінас Кащюнас.

Розташована неподалік кордону з Білоруссю зона також включає традиційні перешкоди (на зразок протитанкових "їжаків" та ін.), які можуть бути швидко розгорнуті в будь-якому місці у разі загрози нападу.

"Війна в Україні оголила силу класики. Можна говорити про перевагу в повітрі, перевагу на флоті, перевагу на суші та спільну війну - але перешкоди роблять свою справу, вони уповільнюють або зупиняють ворога, що дозволяє нам знищити його або направити туди, де ми його знищимо", - сказав на зустрічі з журналістами командувач Збройних сил Литви Раймундас Вайкшнорас.

Парки протитранспортного обладнання передбачається створити до весни 2025 року вздовж кордону з Білоруссю, на сході та заході, і на кордоні з Калінінградською областю Росії.

Читайте також: Литва бачить зменшення кількості російських військ у Калінінграді через українську операцію у Курській області

Вартість всієї системи оборони, яка будуватиметься протягом десяти років, оцінюється приблизно в 600 млн. євро.

Польща також має намір зміцнити свій східний кордон, а в Латвії ведеться будівництво першої черги Балтійської лінії оборони у східному регіоні Латгалії.

Раніше лідери Естонії, Латвії, Литви та Польщі підписали лист, у якому закликали ЄС фінансувати лінію оборони вартістю 2,5 мільярда євро проти військових та гібридних загроз зі Сходу.