UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва скасовує надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю та Росією

У країні вважають, що вже готові до можливого потоку мігрантів

В ніч на третє травня у Литві закінчується строк дії надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю та Росією, що був введений ще у 2021 році, коли до країни через територію Білорусі намагалися проходити тисячі мігрантів з Іраку та Сирії. Про це повідомляє видання LRT, зазначаючи, що третього травня набувають чинності поправки до законодавства Литви щодо кордону – вони дозволяють оперативно закрити кордон для нелегальних мігрантів у разі оголошення надзвичайного стану. 

Парламент Литви 25 ухвалив зміни до закону про державний кордон, якими дозволив прикордонникам повертати мігрантів, що незаконно проникли до країни під час дії надзвичайного стану. Нелегальних мігрантів пропускатимуть до Литви не далі ніж за п’ять кілометрів від кордону для їх перевірки та оцінки, чи потребують вони невідкладної медичної або гуманітарної допомоги.

Читайте також: Латвія у квітні розпочне другий етап будівництва стіни на кордоні з Білоруссю

У 2021 році Литва оголосила надзвичайний стан та почала планувати будівництво огорожі з колючого дроту, щоб зупинити мігрантів, які перетинають її кордон зі сторони Білорусі. У червні 2021 року невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна не буде заважати транзиту нелегальних мігрантів і наркотиків до Європу. Так він відповів на «гібридну війну європейських країн проти Білорусі».