UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва передала Міжнародному кримінальному суду матеріали з доказами злочинів режиму Лукашенки

"Литва стала першою країною, яка скористалася своїм правом за Римським статутом і звернулася до МКС".

Уряд Литви надав Міжнародному кримінальному суду документи щодо вчинення злочинів з боку режиму білоруського диктатора Аляксандра Лукашенки. Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Білоруське "Народне антикризове управління" зібрало переконливі дані, які підтверджують вчинення цих злочинів вищим військово-політичним керівництвом режиму Лукашенки. Вони передали ці дані уряду Литви для оцінки фактів злочинів. Литовська сторона дійшла висновку, що є достатньо підстав вважати, що Лукашенка та його спільники скоюють злочини проти людства", – йдеться у дописі.

В Об’єднаному перехідному кабінеті міністрів Білорусі підкреслили, що оскільки злочини були скоєні як на території Білорусі, так і на території країн-учасниць Римського статуту, МКС потенційно може застосувати свою юрисдикцію.

"Литва стала першою країною, яка скористалася своїм правом за Римським статутом і звернулася до МКС для розслідування злочинів проти людства, вчинених режимом у Білорусі. Ми вдячні уряду Литви за принципове рішення та дії", – сказала очільниця Об’єднаного перехідного кабінету Світлана Тихановська.

Читайте також: У Білорусі звільнили 37 політвʼязнів, засуджених за "екстремізм"

Раніше самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко заявляв, що "денацифікація" України вже відбулась і другий раз за тиждень закликав розпочати переговори про мир. На його думку, основою для "переговорів" мають стати стамбульські домовленості 2022 року.