UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС має приймати мігрантів, що прибувають до Британії через Ла-Манш, це дозволить знищити бізнес контрабандистів — експерт з питань міграції

Провідний міграційний експерт каже, що Британія "прийме певну кількість шукачів притулку або біженців з цих країн ЄС протягом чотирьох років".

Шукачів притулку, які потрапляють до Великої Британії через Ла-Манш, повинна приймати група країн ЄС, вважає провідний експерт з питань міграції. Джеральд Кнаус, австрієць за походженням, співзасновник Європейської ініціативи стабільності, що базується в Берліні та найбільш відомий як розробник угоди про біженців між ЄС і Туреччиною 2016 року заявив, що ЄС повинен прийняти шукачів притулку, які прибувають до Великої Британії на невеликих човнах, і сказав, що це в кінцевому підсумку зруйнує спосіб роботи контрабандистів, пише газета The Telegraph.

"Певна група країн ЄС повинна приймати кожного шукача притулку, який прибуває до Великої Британії через Ла-Манш, починаючи з певної дати. Натомість Велика Британія погодиться приймати встановлену кількість шукачів притулку або біженців з цих країн ЄС протягом чотирьох років, наприклад, 10 тисяч осіб на рік. Будь-хто з ЄС, хто хоче поїхати до Великої Британії, зможе подати заявку", — зазначає Кнаус.

Зараз тих, хто намагається перетнути Ла-Манш на надувних човнах, відправляють назад. Він переконаний, що якщо впровадити його пропозицію, то "зникне стимул нелегально перетинати Ла-Манш, і бізнес модель контрабандистів буде негайно знищена".

Читайте також: Кордон Фінляндії з Росією поки залишиться закритим — глава МЗС Валтонен 

Кнаус стверджує, що нинішній фокус на боротьбі з контрабандистами є неефективним, і виступає за стратегію, яка поєднує жорсткіші кордони з легальними шляхами, подібно до підходу Канади, для забезпечення гуманного прикордонного контролю.

В рамках своєї пропозиції Кнаус заявив, що Німеччина повинна очолити цю ініціативу ЄС разом з Данією та Іспанією, а Австрія, можливо, приєднається до неї пізніше. Якщо Олаф Шольц, прийме цей план, він може стати "зразком для наслідування", який допоможе не лише Великій Британії та ЄС в цілому, але й Німеччині, додав він.

"Якщо план спрацює, через два місяці ніхто не буде перетинати Ла-Манш на човні", — підсумував Кнаус.

Читайте також: Європа зіштовхується з викликами у впровадженні нового міграційного пакту — The Economist

Раніше прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер заявив, що його лейбористський уряд відмовиться від плану попередника Ріші Сунака депортувати шукачів притулку до Руанди, підтвердивши свій намір прийняти новий підхід до імміграції.