UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кожна третя яхта у Чорногорії належить росіянам

Серед власників яхт є 16 українців.

Уряд Чорногорії опублікував список зареєстрованих у країні яхт. Судячи зі списку, понад 30% усіх яхт у Чорногорії належить або громадянам Росії, або пов'язаним із Росією юридичним особам.

Якщо говорити про цифри, то 110 із 363 зареєстрованих у країні яхт належать росіянам. Наприклад, 18-метрова яхта «Анастасія» належить Івану Сибірову – людина з таким ім'ям у минулому очолювала компанію «Будтранснафтогаз», яка є підрядником «Газпрому», звернув увагу екс-директор Transparency International Russia Ілля Шуманов.

Читайте також: Росіянин і британець «перейменували» яхту російського олігарха, щоб вивести її з-під санкцій

Також у чорногорському реєстрі власників яхт є 16 українців.

Чорногорія є популярним напрямком для бізнес-імміграції, завдяки програмі «золотих паспортів» – надання громадянства в обмін на інвестиції в економіку країни. Для отримання паспорта Чорногорії треба вкласти від 250 тисяч євро до 450 тисяч євро залежно від регіону та зробити додатковий внесок до урядового фонду розвитку.

Після початку війни в Україні росіяни стали рекордсменами щодо оформлення «золотих паспортів» у Чорногорії. Зіткнувшись зі згортанням програм з купівлі посвідки на проживання та громадянства в ЄС, росіяни придбали 42% усіх інвестиційних паспортів балканської країни та стали найчисленнішою групою за цим показником.

Читайте також: ФБР спільно з українським АРМА обшукала 92-метрову яхту Медведчука в Хорватії

Нагадаємо, ще в травні минулого року стало відомо, що елітні яхти російських підсанкційних вимикають автоматичну систему відстеження місцезнаходження для того, щоб уникнути арешту.