UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компанія «Росатома» у Нідерландах за рік заробила для РФ сотні мільйонів доларів

Західні країни залежать від російського ядерного палива.

Російська державна корпорація «Росатом» через свою нідерландську дочірню компанію Uranium One Cooperative продовжує отримувати значні прибутки, що сягнули сотень мільйонів доларів, поки європейські країни не запровадили санкції проти російського ядерного сектору.

Про це повідомляє NOS з посиланням на річний звіт Uranium One Cooperative.

Читайте також: Як Росія використовує ядерну енергетику для отримання глобального впливу — FT

У публікації йдеться, що Росія продовжує отримувати значну вигоду від залежності Європи від її ядерних ресурсів, навіть під час військових дій в Україні. Залежність західних урядів від російських постачань не дозволяє їм накласти санкції на «Росатом», який контролює захоплену Запорізьку атомну електростанцію.

Через нідерландську дочірню компанію «Росатом» активно бере участь у видобутку ядерної сировини в Казахстані та Танзанії. Дохід від цієї діяльності спрямовується у Нідерланди, а потім у Росію. Так, лише у 2022 році нідерландська філія «Росатома» отримала 240,6 млн доларів прибутку, значну частину з яких перерахували у материнську компанію в РФ.

Росія також отримує значні доходи від торгівлі ураном та інших ядерних матеріалів. У 2022 році «Росатом» сплатив понад 291 млрд рублів (приблизно 3,1 млрд євро) у вигляді податків до російського державного бюджету.

Читайте також: Війна в Україні може дати поштовх відродженню ядерної енергетики США — Bloomberg

Незважаючи на цей значний грошовий потік до Росії, «Росатом» залишається захищеним від санкцій з боку Європи, оскільки ядерний сектор Заходу сильно залежить від російського постачальника, який контролює близько 35% світового ринку збагаченого урану. Крім того, старі радянські атомні електростанції (типу ВВЕР) у таких країнах, як Чехія, Словаччина, Болгарія, Угорщина та Фінляндія, залежать від постачання російського ядерного палива.

Минулого року європейський імпорт ядерного палива з Росії подвоївся. Зокрема, Словаччина та Чехія значно збільшили закупівлі, ймовірно, в очікуванні можливих санкцій у майбутньому.

Читайте також: Вчені попередили про небезпеку урану HALEU, яким США планують заправляти ядерні реактори

Нагадаємо, президент Джо Байден підписав закон про заборону імпорту російського урану до США. На прохання президента Конгрес виділив 2.72 мільярди доларів для запуску нових потужностей зі збагачення урану в Сполучених Штатах.