UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній бос розвідки Греції дав свідчення у справі про незаконне стеження

Він стверджує, що його відомство непричетне до використання програм стеження.

Колишній глава грецької розвідки спростував звинувачення в тому, що державне агентство у 2019-2022 роках використовувало нелегальне шкідливе програмне забезпечення для телефонів з метою стеження. Про це він заявив у судовому засіданні під час розгляду резонансної «шпигунської» справи, пише Reuters.

У 2022 році Греція опинилася в центрі скандалу після звинувачень лідера опозиційної партії Нікоса Андрулакіса та журналістаТанасіса Кукакіса в тому, що вони нібито перебували під державним наглядом через шкідливе програмне забезпечення для телефонів.

Звинувачення, висунуті на тлі зростаючої стурбованості в Європейському Союзі використанням шпигунського програмного забезпечення, викликали розслідування та призвели до відставки тодішнього очільника розвідуправління Панайотіса Контолеона.

Телефон журналіста Танасіса Кукакіса був заражений шпигунським програмним забезпеченням Predator, розробленим Cytrox, компанією зі спостереження в грецькому консорціумі Intellexa.

Згідно з даними незалежного органу з питань конфіденційності телекомунікацій ADAE, сліди Predator були виявлені в десятках телефонів, у тому числі політиків, журналістів і бізнесменів.

Консервативний уряд стверджує, що законно відстежував повідомлення лідера Соціалістичної партії Нікоса Андрулакіса і заперечив будь-які правопорушення.

Контолеон, який очолював розвідку з 2019 по 2022 рік, у травні дав свідчення на закритих слуханнях  як свідок у справі про захист приватних комунікацій у Греції.

«Протягом мого терміну управління не купувало, не орендувало і не використовувало незаконне шпигунське програмне забезпечення Predator», — сказав він суддям.

У аналітичній записці експертів йдеться, що деякими з цілей управління розвідки у той період були ті самі люди, чиї телефони були заражені Predator, зокрема Андрулакіс і Кукакіс, яких офіційно не попередили про причини стеження за ними. 

Читайте також: У Польщі розслідують використання урядом PiS шпигунської програми Pegasus

У 2022 році уряд заявив, що Панайотіс Контолеон пішов у відставку «через помилкові дії, виявлені під час законних процедур прослуховування».

Минулого місяця Європейський парламент закликав членів підкомітету з питань оборони перевірити свої телефони на наявність шпигунського програмного забезпечення після того, як на двох пристроях були виявлені сліди злому.

У липні 2021 року стало відомо, що прем'єр Угорщини Віктор Орбан і його уряд стежив за незалежними журналістами Угорщини за допомогою шпигунської програми Pegasus.