UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Кишинівський плацдарм забирає ФСБ» – політтехнолог про результати місцевих виборів у Молдові

Партія президента Санду програє місцеві вибори

У Молдові завершується підрахунок голосів, які громадяни віддали на місцевих виборах, що відбулися 5 листопада. У всіх ключових громадах голоси вже підраховані, а результати матимуть вплив на майбутні президентські та парламентські вибори. 

«Кишинівський плацдарм забирає ФСБ. Агент кремля Іон Чебан [діючий мер Кишинева] виграв вибори мера столиці в першому ж турі. Йому вдалося здобути найбільшу фракцію в Кишинівській міській раді, разом з цим він зміг отримати арифметичну коаліційну більшість. Соціалісти, комуністи та депутати від партії «Відродження» будуть голосувати разом з ним. Ймовірно вони не будуть формувати формальну коаліцію, обмежившись лише спільними голосуваннями», – зазначає політтехнолог Руслан Рохов у своєму дописі у Facebook. 

Читайте також: Молдова більше не платитиме членські внески в СНД та готує вихід з організації

За даними молдовського видання NewsMaker, Іон Чебан здобув у першому турі 50,62% голосів, а його партія «Національний альтернативний рух» (MAN) – 33,1%. Йому протистояла Ліліан Карп від партії Санду «Дія і Солідарність» (PAS), яка отримала 28,23% голосів. Раніше Чебан займав проросійську позицію, а у 2022 році створив партію, яку назвав проєвропейською, але PAS все ще розглядає його як союзника Москви.

«Тепер Чебан – головний претендент на посаду Президента Молдови в наступному 2024 році. Ще до місцевих виборів він випереджав у соціології лідера соціалістів Ігора Додона. Тепер він укріпить себе в ролі альтернативи. Для виборця буде новий варіант вибору між Санду та Шором з Додоном», – пише Рохов.

Читайте також: Президентка Молдови Санду розраховує на членство у ЄС для її країни протягом кількох років

За словами політтехнолога, Рішення Комісії з надзвичайних ситуацій зняти з виборів проросійську партію «Шанс» було абсолютно неефективним.

«В умовах патронально-клієнтських стосунків між [проросійським бізнесменом Іланом] Шором та його електоратом, з їх належним обліком та хорошим високооплачуваним менеджментом для забезпечення належних інтеракцій, він легко зорієнтував свого виборця вказавши на запасних кандидатів», – пояснює політтехнолог.

Читайте також: Молдовани малювали зірки Давида на стінах у Парижі: їх видворили з країни

Ще висновки Рохова стосовно місцевих виборів у Молдові

«Це і було ціллю ФСБ і я писав про неї за кілька місяців до виборів, акцентуючи увагу на потребі в появі проєвропейських альтернативних партій, які б забрали голоси розчарованих в PAS виборців. Сподіваюсь, Мая Санду і її команда зробить з цього належні висновки… Якщо і тут PAS та Мая Санду провалиться, тоді, в умовах відсутності викриття Іона Чебана як агента Кремля, можна вже зараз прогнозувати, що фіаско на місцевих виборах стало початком кінця їх влади», – підсумував політтехнолог.

Читайте також: Брюссель рекомендуватиме розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою, але з "технічними застереженнями" — Politico

Нагадаємо, напередодні місцевих виборів, у Молдові скасували реєстрацію усіх кандидатів, висунутих проросійською партією «Шанс», яка пов’язана із засудженим олігархом-втікачем Іланом Шором. За місяць до місцевих виборів президент Санду заявила, що лідер «Вагнера» Євгєній Прігожин планував усунути її від влади шляхом державного перевороту, запланованого на березень 2023 року. Вона розповіла, що Москва підкуповує виборців у Молдові напередодні виборів, використовуючи як готівку, так і банківські картки, випущені в Дубаї.