UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хто переможець, а хто лузер: перші висновки з результатів на виборах у Європарламент

Деякі результати призвели до відставки і нових виборів.

Прихильники французької ультраправої партії "Національне об’єднання" реагують на телевізійне звернення до нації президента Еммануеля Макрона, який оголосив про розпуск парламенту після перших результатів європейських виборів

Прихильники французької ультраправої партії "Національне об’єднання" реагують на телевізійне звернення до нації президента Еммануеля Макрона, який оголосив про розпуск парламенту після перших результатів європейських виборів

Після недільних виборів у Європейський парламент не у всіх буде привід для святкувань. Поки праві політики набирають голоси, ліберали та "зелені" мали важку ніч. Зокрема президент Франції Еммануель Макрон зазнав такої поразки, що вирішив розпустити парламент і призначив нові вибори.

Про те, хто вийшов переможцем, а хто зазнав невдачі, пише Politico.

Читайте також: Французькі ультраправі знищують партію Макрона на виборах до Європарламенту – Politico

Попередні результати виборів у Європейський парламент

Очікується, що правоцентристська Європейська народна партія (EPP) отримає щонайменше 184 із 720 мандатів. У топсписку фракцій також будуть:

Європейський парламент

Переможці

Урсула фон дер Ляєн

Президентка Єврокомісії вийшла з недільного голосування з можливою коаліцією соціалістів, лібералів та її власної політсили EPP. Очікується, що разом ці три групи, які підтримували її під час нинішнього терміну, матимуть близько 407 мандатів із 720 у парламенті.

Хоча для отримання другого терміну їй потрібен лише 361 голос, є ймовірність, що перемога ще не в її кишені. Фон дер Ляєн також знадобиться підтримка національних лідерів Європейського Союзу.

Проте EPP має всі шанси проштовхнути її на виборах. Лідер партії Манфред Вебер закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца і президента Франції Макрона підтримати фон дер Ляєн ще на п'ять років. Європейська народна партія перемогла в Німеччині, Іспанії, Польщі, Болгарії, Словенії, Люксембурзі, Кіпрі, Латвії, Естонії, Фінляндії, Хорватії та Греції. Її представники також отримали шість місць у Нідерландах, перевершивши очікування.

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн прокоментувала перемогу EPP на виборах у Європарламент

Джорджа Мелоні

Лідерка італійських правих перемогла на виборах, значно випередивши своїх суперників. Це робить її разом із польським прем'єром Дональдом Туском одними з небагатьох лідерів великої країни ЄС, які повертаються додому з перемогою. Вона покращила свою частку голосів порівняно з виборами 2022 року.

EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Ультраправі

У Франції перемога ультраправої проросійської партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен стала головною новиною ночі. Ультраправі сили також посіли перше місце в Австрії, розділили перше місце в Нідерландах і посіли друге місце в Німеччині та Румунії. Французька партія "Реконкіста" Еріка Земмура також пройшла до парламенту.

EPA-EFE/ANDRE PAIN

Соціалісти

Хоча вони і не вразили, але лівоцентристські партії Європи утримали позицію, посівши друге місце у таких великих країнах, як Іспанія та Італія, і третє місце у Франції, де Рафаель Глюксманн, схоже, відродив лівоцентристів. Не кажучи вже про Німеччину, де соціалісти Шольца посіли сумне третє місце, поступившись ультраправій партії "Альтернатива для Німеччини".

Петер Мадяр

Колишній союзник, а нині суперник прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, Мадяр став беззаперечним обличчям угорської опозиції, отримавши близько 30% голосів після того, як кинув виклик нинішньому прем'єру.

EPA-EFE/Robert Hegedus

Роберта Мецола

Мальтійська президентка Європейського парламенту отримала для своєї партії додаткове місце, набравши понад 87 000 голосів виборців. Місцеві ЗМІ повідомили, що вона стала найпопулярнішим кандидатом у депутати Європарламенту з моменту вступу країни до ЄС.

Getty Images

Лузери

Еммануель Макрон

Французький президент зазнав удару після того, як його партія посіла друге місце, ледь випередивши соціалістів, яких, як вважалося, він колись відправив на політичний цвинтар.

"Його головна кандидатка Валері Айєр повернеться до Брюсселя "накульгуючи" після того, як її союзники-чоловіки неодноразово витісняли її на другий план, і не в останню чергу прем'єр-міністр Габріель Атталь. За словами високопосадовця з її партії "Оновити Європу" (Renew Europe), Атталь навіть заборонив їй сідати на потяг з Парижа до Брюсселя в неділю ввечері", ‒ пише Politico.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Олаф Шольц

Соціал-демократи канцлера Німеччини зазнали поразки від правоцентристських християнських демократів і ультраправої "Альтернативи для Німеччини". Набравши лише 14 відсотків голосів, СДПН отримала найгірший результат на загальнонаціональних виборах за більш ніж століття. Правоцентристи закликають Шольца зробити як Макрон і призначити дострокові вибори.

EPA-EFE/KAY NIETFELD

"Зелені"

Після сильних позицій у 2019 році "Зелені" зазнали нищівної поразки в Німеччині, скотившись з 21 місця до, можливо, лише 12. Вони ледве втрималися у Франції та отримали "нуль" у Португалії. Загалом партія втратила близько 20 місць у Європарламенті. Нідерландський депутат Європарламенту Бас Ейкхаут заявив, що "зелені" намагатимуться відігравати "конструктивну роль" у коаліційних переговорах - тобто, якщо фон дер Ляєн буде зацікавлена в переговорах з ними.

Віктор Орбан

Лідер угорських націоналістів показав гірші результати, ніж очікувалося, після того, як зіткнувся з жорсткою конкуренцією з боку Петера Мадяра. Хоча його партія "Фідес" отримала 43,8% голосів ‒ це її найгірший результат на виборах до Європарламенту. Водночас Брюссель стежитиме за тим, чи вдасться йому перевести своїх євродепутатів у націоналістичну групу Європейських консерваторів і реформістів, що дасть ще один поштовх для Мелоні.

EPA-EFE/Vivien Cher Benko

Маттео Сальвіні

Партія "Ліга" італійського віце-прем'єр-міністра, яка отримала 34% голосів у 2019 році і наразі очолює ультраправу групу "Ідентичність і демократія", цього разу має менше 9%, що ставить її на один рівень із "Forza Italia" (яка балотувалася з ім'ям покійного політика Сільвіо Берлусконі).

EPA-EFE/MATTEO CORNER

Європейський парламент

Як зазначає Politico, у них "була одна робота, і вони її провалили". Спікер Європарламенту, який зачитав на сцені результати голосування, що відрізнялися від тих, які показувалися на екрані позаду нього, збентежив установу в її важливий вечір. Це викликало глузування присутніх журналістів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо вирішив піти у відставку після того, як його правоцентристська партія "Відкриті фламандські ліберали і демократи" програла на виборах у Європейський парламент.