UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хто може стати наступним прем'єр-міністром Франції: жодна кандидатура не задовільнить усіх

Претендентів можна поділити на чотири групи.

Після оголошення результатів виборів нинішній прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь вирішив подати у відставку, оскільки його коаліція у парламенті розпалася. Найімовірніше, його місце посяде хтось із представників лівого "Нового народного фронту", який отримав найбільше голосів.

"Новий народний фронт" ‒ поспішно укладений альянс між чотирма основними лівими партіями ‒ соціалістами, зеленими, комуністами і рухом Жана-Люка Меланшона "Франція нескорена" ‒ неочікувано опинився на першому місці, друге зайняв блок президента Еммануеля Макрона "Разом", а ультраправа партія Національне об'єднання" Марін Ле Пен опустилася на третю сходинку. Вибір глави майбутнього уряду залишається невизначеним, пише Politico.

Читайте також: У Києві ‒ полегшення, у Москві ‒ розчарування: Туск про результати виборів у Франції

Обирати прем'єра формально належить президенту Макрону, який не зобов'язаний рахуватися з результатами виборів, але політичний звичай диктує, що очільник уряду обирається з лав найбільшої політсили або коаліції.

Велике питання полягає в тому, кого ліві висунуть на посаду прем'єр-міністра. Під час виборчої кампанії "Новий народний фронт" вирішив не обирати явного лідера кампанії, на відміну від "Національного об'єднання" з Джорданом Барделлою та промакронівської коаліції на чолі з Габріелем Атталем. Негласна причина була цілком зрозумілою: партії не змогли б досягти консенсусу з цього питання, а їм навпаки потрібна була згуртованість для перемоги над ультраправими.

Габріель Атталь
EPA-EFE/VALENTINA CAMU

Дві основні сили в коаліції ‒ "Франція нескорена" та соціалісти ‒ матимуть найбільше впливу у майбутніх переговорах. У цьому разі це може одразу виключити з кандидатів лідерку партії "Зелених" Марін Тондельє, незважаючи на її активну виборчу кампанію.

Отож, основних претендентів на посаду прем'єр-міністра Франції можна розбитими на чотири групи.

Жан-Люк Меланшон та його прихильники

Рух Меланшона "Франція нескорена", яка є найрадикальнішою з чотирьох основних партій коаліції, за прогнозами, отримає найбільше місць серед лівих груп.

Їхня чисельність у парламенті в поєднанні з високими результатами Меланшона на останніх двох президентських виборах дасть аргументи на користь того, що майбутній глава уряду має походити з їхніх лав.

Якби у політисили був вибір, очевидним кандидатом був би сам Меланшон, але його неоднозначний підхід до політики та жорстка позиція з різних питань ‒ від економіки до війни в Секторі Гази ‒ зробили його токсичним для поміркованих виборців. Лідери інших членів "Нового народного фронту" під час виборчої кампанії твердо заявили, що не підтримають 72-річного політика на посаду голови уряду.

Меланшон сказав, що не буде "нав'язувати" себе в ролі лідера.

Жан-Люк Меланшон
EPA-EFE/ANDRE PAIN

Є й інші претенденти, серед яких координатор руху Мануель Бомпар, президент його групи в парламенті Матильда Пано, висхідна зірка Клеманс Гетте або президент фінансового комітету у парламенті Ерік Кокерель, але їхні шанси значно менші.

Читайте також: Ле Пен прокоментувала поразку «Національного об'єднання» у Франції

Конкуренти від лівих сил, які не піддаються впливу Меланшона

Перший виклик лідерству Меланшона та його союзників можуть кинути депутати, які колись боролися пліч-о-пліч з триразовим кандидатом у президенти, але відтоді розірвали з ним зв'язки.

Ці кандидати можуть позиціонувати себе як такі, що ідеологічно близькі до панівної частини "Нового народного фронту", і водночас вважатимуться такими, що не викликають розбіжностей, на відміну від Меланшона.

Серед них колишній журналіст і режисер Франсуа Руффен, який планує брати участь у наступних президентських виборах. Він критикував політсилу за "недостатню інформаційно-пропагандистську роботу" в сільській місцевості Франції, а також назвав Меланшона "тягарем".

Франсуа Руффен

Клементина Отен, яка була у двох останніх скликаннях парламенту, але дедалі частіше критикує Меланшона, може так само заявити про себе. Минулого місяця Отен говорила, що вона усвідомлює себе однією з тих, хто може претендувати на посаду прем'єр-міністра в разі перемоги.

Воскреслі соціалісти

Французька соціалістична партія досягла свого мінімуму в 2022 році, коли набрала 1,7% на президентських виборах. Але з тих пір вона почала несподіване відродження, кульмінацією якого став її сильний результат на європейських виборах, де вона посіла перше місце серед лівих сил із майже 14% голосів.

Соціалісти мають менше депутатів, ніж "Нескорена Франція", але все одно посилили свою присутність у парламенті і скоротили розрив з радикальною партією Меланшона. Вони можуть сподіватися на підтримку "зелених" у спробі не дати "Непокореній Франції" взяти владу в свої руки.

Можливими кандидатами можуть стати представники нового покоління соціал-демократів, включаючи нинішнього голову Соціалістичної партії Олів'є Фора, президента групи Бориса Валло, що йде у відставку, або провідного кандидата на виборах до ЄС Рафаеля Глюксманна.

Найімовірнішим варіантом є 48-річний Валло, який вперше був обраний до парламенту у 2017 році. Він навчався разом з Макроном у найкращій школі для державних службовців Франції і, як і нинішній президент, раніше працював заступником генерального секретаря в Єлисейському палаці.

Борис Валло
EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Але один "колишній чемпіон" також може спробувати сказати своє слово. Мова про експрезидента Франції Франсуа Олланда, який виграв свій виборчий округ, ставши лише другим президентом у новітній історії країни, який повернувся у парламент після виконання обов'язків глави держави.

Франсуа Олланд
EPA-EFE/GONZALO FUENTES

Позапартійні варіанти

Одним із способів уникнути розбіжностей між партіями може стати вибір лівими когось ззовні. Соціал-демократичний депутат Європарламенту Рафаель Глюксман запропонував цей варіант минулого місяця, висунувши кандидатуру Лорана Бергера ‒ колишнього лідера реформістської профспілки. Він відомий своєю здатністю створювати консенсус і долати розбіжності. Водночас його поміркований підхід може стати проблемою для Меланшона.

Лоран Бергер
EPA-EFE/BERTRAND GUAY

Читайте також: Європа зіштовхується із загрозами через вразливість Макрона та Байдена — NYT

Коли Макрон оголошував дострокові парламентські вибори, то сподівався, що його політична сила буде головним спаринг-партнером ультраправих. Але все одразу пішло не за сценарієм французького президента. Замість змагання правих і ліберал-центристів ми отримали жорстке протистояння між правими і лівими. Політичне літо у Франції обіцяє бути спекотним.

Про це Петро Герасименко пише у статті "Дві помилки Макрона: що показали результати першого туру виборів у Франції".