UA / RU
Підтримати ZN.ua

Каллас: Україна буде в центрі уваги на Саміті НАТО

Союзники по Альянсу у Вашингтоні мають зосередиться на п’яти важливих напрямках.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас перед початком пленарної зустрічі Північноатлантичної ради на вищому рівні заявила, що у межах Саміту НАТО партнери мають зосередитися на п’яти напрямках. Про це повідомляє Укрінформ.

"По-перше, Україна буде в центрі уваги, що дуже важливо для нас. Ми повинні зробити все можливе для української перемоги, а значить, ми повинні надати їм допомогу", – зазначила глава естонського уряду.

У межах другого пункту, каже Каллас, НАТО визначає Росію довгостроковим напрямком загрози. З огляду на це Альянс має працювати над стримуванням РФ і протидією російській агресії.

"Наступні два важливі питання стосуються колективного захисту країн НАТО і наповнення оборонних планів конкретними можливостями союзників", – наголосила вона.

У цьому контексті вона зауважила, що союзники повинні більше інвестувати в оборону. Вона зауважила, що вже 23 країни Альянсу інвестують понад 2% ВВП на обороноздатність, а декілька країн - понад 3%. Каллас підкреслила, що поряд з Польщею Естонія найбільше з-посеред країн НАТО витрачає на оборону.

Читайте також: Здатність Південної Кореї озброїти Україну підвищує її роль на саміті НАТО — Bloomberg

П’ятим аспектом чиновниця обрала підхід до оборони НАТО за принципом 360 градусів, тобто, що загрози для Альянсу надходять з різних напрямків, також і з півдня.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Вашингтоні заявляв, що, за даними НАТО, РФ не готується до нападу на якусь з країн-членів Альянсу. За його словами, Кремль наразі повністю зайнятий війною проти України