UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європі час зменшити залежність від США в оборонній сфері – президент Чехії

Для цього європейським країнам доведеться збільшити витрати вище показника у 2% ВВП

Європа має зменшити свою залежність від США й натомість посилити європейську складову НАТО, заявив президент Чехії Петр Павел, який заявляє про необхідність широкої підтримки України, щоб не допустити перемоги Росії у війні.

«Домінуюча роль НАТО як постачальника безпеки не повинна більше означати, що Європа нехтує своїми оборонними зобов'язаннями. Зменшення залежності від США і розвиток європейських стратегічних сил і засобів має розглядатися як наш внесок у трансатлантичне партнерство», – сказав Павел, виступаючи на церемонії відкриття нового навчального року в Коледжі Європи в Брюгге третього жовтня, передає Politico.

Читайте також: Переговори про вступ України в ЄС повинні початися восени – МЗС Чехії

Президент Чехії зазначив, що для досягнення цієї мети «нам доведеться вийти за межі двох відсотків витрат на оборону» (тобто перевищення витрат, які визначені черед членів НАТО як 2% від ВВП).

У своєму виступі Павел, який є колишнім генералом і високопоставленим керівником НАТО, також підтримав розширення блоку, яке «не слід відкладати до якогось гіпотетичного моменту в майбутньому, коли кандидати будуть повністю збігатися з нами».

На липневому саміті у Вільнюсі союзники по НАТО погодились, що показник у 2% ВВП слід розглядати як підлогу, а не стелю. При цьому лише близько третини з 31 союзника досягли або близькі до досягнення цього показника. 

Читайте також: Чехія обговорює зі Швецією підготовку українських пілотів на літаках Gripen

Нагадаємо, глава Міноборони Чехії Яна Чернохова на тлі загострення відносин між Польщею та Україною, закликала країну якнайшвидше вирішити усі питання й рухатися далі. «Якщо цього не станеться, ми всі програємо», сказала Чернохова.