UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європі потрібно посилити оборонну промисловість для захисту від загроз — генеральний директор машинобудівного холдингу

Оборонний сектор ЄС працює не на повну силу.

Європейські лідери ставлять під загрозу своїх громадян, якщо не сприятимуть укладанню угод і домовленостей, спрямованих на посилення оборонної промисловості регіону, заявив генеральний директор Leonardo SpA (одного із найбільших машинобудівних холдингів в Італії) Роберто Чінголані, повідомляє Bloomberg.

"Якщо Європа не об'єднається в оборонному бізнесі, вона не зможе гарантувати безпеку. Навіть такі великі країни, як Італія, Німеччина, Франція і Велика Британія, не можуть самостійно протистояти глобальним загрозам, таким як війна в Україні", — сказав Чінголані.

Багато європейських країн-членів НАТО відстають у плані військового фінансування. У 2014 році, коли Росія вперше вторглася в Україну, союзники по НАТО поставили перед собою мету, згідно з якою члени Альянсу повинні витрачати на оборону щонайменше 2% свого національного ВВП. Десять років потому більш ніж половина з 32 країн-членів НАТО досягли цієї мети.

Але навіть при наявності зобов'язань щодо витрат, структура європейського оборонного сектору залишається проблематичною. Фрагментована галузь призводить до неефективності розподілу коштів на оборонні проєкти, зазначає Чінголані, що робить компанії, які базуються в Європейському союзі, менш конкурентоспроможними й послаблює здатність блоку реагувати на загрози та кризи.

"Якщо Європа не почне мислити як єдиний континент, вона буде розчавлена Китаєм, Росією та Америкою. США — наш союзник, але вони мають глобальний вимір інвестицій, з яким 27 європейських країн не зможуть зрівнятися, якщо будуть розділені, навіть якщо бюджет блоку не надто відрізняється від американського", — додав генеральний директор холдингу Leonardo.

Читайте також: Оборонні виклики, що стоять перед Європою — The Guardian

Раніше ми повідомляли, що Велика Британія оголосила про виділення додаткових 75 млрд фунтів стерлінгів на оборону. Завдяки цьому, британські витрати на оборону досягнуть 2,5% від ВВП.