UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент визнав Лукашенка причетним до війни проти України

МКС закликають видати ордер на його арешт.

Європарламент визнав білоруського президента Аляксандра Лукашенка причетним до війни проти України нарівні з російським президентом Владіміром Путіним та закликали Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт. Відповідну резолюцію ухвалили 13 вересня у Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту.

У документі йдеться про його відповідальність за переслідування українців. Законодавча організація Європейського Союзу стверджує, що Лукашенка визнається учасником російських військових злочинів на території України.

Резолюція докладно перераховує та описує безліч злочинів, які вчиняє білоруський режим. У ній фіксується факт розпалювання ненависті, активної участі в антиукраїнській пропаганді, яку проводить режим Лукашенка.

Читайте також: "Ми ж співагресори": Лукашенко вважає, що Білорусь має брати участь у переговорах між Україною та РФ

Водночас у резолюції наголошується, що саме режим Лукашенка дав дозвіл на агресію проти України з території Білорусі, здійснюючи прямі постачання боєприпасів та військового спорядження російської армії.

"Нелегітимний режим Лукашенка став повним співучасником невиправданої агресивної війни Росії та військових злочинів проти України", – йдеться у резолюції.

У документі наголошується, що Рада ЄС має розширити список осіб із Білорусі, на які поширюються санкції Євросоюзу.

Нагадаємо, раніше Аляксандр Лукашенка заборонив білорусам отримувати нові паспорти, обмінювати та продовжувати старі у диппредставництвах за кордоном.