UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа почала вирощувати на 30% менше картоплі

Країнами-лідерами, де вирощують найбільше картоплі, є Німеччина, Франція та Нідерланди

У країнах Євросоюзу зібрано 48,3 млн тонн картоплі. Це є кращим за обсягом показником порівняно з 2022 роком, проте в цілому в країнах Євросоюзу спостерігається спад виробництва картоплі. “Рівень виробництва у 2023 році був на 27,9 млн тонн менший, ніж у 2000 році, що еквівалентно падінню на 36,7%”, – повідомляє Євростат.

Читайте також: Йде на рекорд: картопля в Україні коштує втричі дорожче, ніж торік

Хто вирощує найбільше картоплі в Європі?

Серед країн Євросоюзу найбільше вирощують картоплі в Німеччині, яка є постійним лідером з вирощування цього виду сільськогосподарської продукції – 11,6 млн тонн, або 24% від загального обсягу ЄС. Значно менше вирощують картоплі у Франції (17,9%) та Нідерландах (13,4%). Проте разом ці три країни Євросоюзу щороку вирощують понад 50–55% всього врожаю картоплі в Євросоюзі.

Органічна картопля – дефіцитний товар

У Євросоюзі незначна кількість ферм вирощує органічну картоплю. Всього в ЄС є понад 9 мільйонів ферм, з яких приблизно 1 мільйон спеціалізується на вирощуванні картоплі. Серед тих, хто вирощує цей вид продукції, тільки 25 тисяч ферм декларують вирощування органічним способом. Цей показник говорить про те, що органічна картопля вирощується лише у 2,5% господарств. Найбільше органічної картоплі вирощується в Австрії – 25,6%.

Як повідомлялось раніше, основний ринок картоплі в Україні зосереджений на ранніх сортах. Для розвитку напрямку вирощування картоплі в Україні не вистачає якісного насіннєвого матеріалу.