UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа не повинна бути "пасивною" перед загрозою китайського імпорту — колишній прем'єр Італії

Маріо Драгі закликає ЄС до активної економічної політики для захисту своїх інтересів.

ЄС повинен стати менш "пасивним" у захисті своїх економічних інтересів перед загрозою з боку таких країн, як Китай, які мають "несправедливі переваги", заявив колишній прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі. Економічний блок повинен бути готовий до використання більшої кількості тарифів і субсидій, сказав Драгі у своїй промові, яка прозвучала через кілька днів після того, як ЄС оголосив про різке підвищення тарифів на імпорт китайських електромобілів, зазначає Financial Times.

"Ми не хочемо стати протекціоністами в Європі, але ми не можемо бути пасивними, якщо дії інших загрожують нашому процвітанню. Навіть нещодавні рішення США щодо запровадження тарифів проти Китаю мають наслідки для нашої економіки через переорієнтацію експорту", — сказав він, додавши, що Європа стикається з більшими викликами, ніж США, оскільки вона "більш вразлива як до бездіяльності у сфері торгівлі, так і до дій у відповідь".

Читайте також: Субсидії Китаю у виробництво електромобілів: у Єврокомісії націлені на боротьбу за свої ринки

Європейська комісія доручила Драгі підготувати звіт про те, як ЄС може впоратися зі зниженням своєї глобальної конкурентоспроможності, оскільки зростають побоювання, що економіка регіону втратила позиції в порівнянні з США і Китаєм після того, як зазнала сильного удару від пандемії коронавірусу і вторгнення Росії в Україну.

Драгі, колишній президент ЄЦБ навів підрахунки, що Китай витрачає на промислову політику приблизно втричі більше коштів, ніж Німеччина чи Франція, порівняно з розміром їхніх економік. Він сказав, що ЄС повинен ширше використовувати тарифи й субсидії, "щоб компенсувати несправедливі переваги, створені промисловою політикою і реальною девальвацією обмінного курсу за кордоном".

Читайте також: Чи перебуває ЄС у торговельній війні з Китаєм? — Politico

Однак підвищення тарифів і субсидій має відбуватися в рамках "прагматичного, обережного і послідовного" підходу, сказав він, закликавши до зусиль, спрямованих на відновлення багатосторонніх торговельних правил і заохочення прямих іноземних інвестицій в Європу.

Нагадаємо, що газета The Hill писала, що досі Сі Цзіньпіну вдавалося торгувати з ЄС та підтримувати військові зусилля Росії. Але тепер він має обрати торгівлю з Європою або війну Росії в Україні.