UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія виділила для України 75 млн євро на гуманітарні потреби

Війна зробила майже 40% українців залежними від гуманітарної допомоги

20 лютого Європейська комісія оголосила про виділення 83 мільйонів євро гуманітарної допомоги для підтримки людей в Україні та Молдові, які постраждали від війни Росії проти Україні. 

«Цілеспрямовані атаки Росії на ключові об'єкти енергетичної та цивільної інфраструктури України, такі як лікарні, школи та електромережі, серйозно ускладнюють доступ людей до базових послуг. З кожним новим обстрілом все більше українців залишаються без даху над головою і потребують допомоги та притулку в холодних умовах. Зважаючи на те, що гуманітарної допомоги в Україні потребують приблизно 14,6 мільйона людей, це нове фінансування надходить у вирішальний момент», – йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Читайте також: В Україні 40% населення потребують гуманітарної допомоги – ООН

З 83 млн євро гуманітарного фінансування на гуманітарні проекти в Україні виділяється на 2024 рік 75 млн євро – для надання невідкладної допомоги, включаючи доступ до базових потреб, таких як притулок, послуги захисту, чиста вода, освіта та охорона здоров'я, особливо тих, хто проживає поблизу прифронтових територій.

8 мільйонів євро виділено на гуманітарні проекти в Молдові, які надають адресну допомогу найбільш вразливим верствам населення, включаючи гуманітарну грошову допомогу на базові потреби, захист та охорону здоров'я.

Читайте також: Війська РФ зруйнували склад гуманітарної допомоги "Червоного Хреста" в Херсоні

Включаючи нове фінансування, оголошене сьогодні, Європейська Комісія виділила загалом 926 млн євро на програми гуманітарної допомоги цивільному населенню, яке постраждало від війни в Україні з моменту російського вторгнення в лютому 2022 року. З цієї суми 860 млн євро виділено на гуманітарні програми в Україні, а 66 млн євро – на підтримку біженців, які поїхали до сусідньої Молдови. 

«Протягом останніх двох років Росія веде несправедливу і невиправдану війну проти України та її народу. Хоча я високо ціную стійкість і залізну волю українського народу, очевидно, що війна зробила майже 40% українців залежними від гуманітарної допомоги. Щоб допомогти найбільш вразливим людям, які постраждали від цієї війни, і в 2024 році, ЄС надасть початкову гуманітарну допомогу в розмірі 75 мільйонів євро Україні та 8 мільйонів євро Молдові. І ми продовжуватимемо уважно стежити за розвитком потреб на місцях, щоб реагувати на найбільш нагальні гуманітарні виклики. Прихильність ЄС до українського народу сильна як ніколи», – прокоментував виділення коштів Комісар з питань управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич. 

Читайте також: Блокада кордону: поляки не пропускають в Україну гуманітарну допомогу та інші важливі грузи

Прагнення зробити гуманітарне реагування «настільки локальним, наскільки це можливо», на перший погляд, суперечить функціям і стратегічним цілям міжнародних гуманітарних організацій, що залучають фінансування, розробляють програми допомоги, відкривають локальні офіси та надають гуманітарну допомогу відповідно до професійних і гуманітарних стандартів. Однак після завершення гуманітарної кризи національне громадянське суспільство має бути готове пропонувати нові напрями розвитку гуманітарної допомоги. Про те, «Що обов’язково треба зробити Україні в сфері гуманітарної допомоги» пишуть Дмитро Кондратенко та Катерина Коренькова.