UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія схвалила виділення Україні 4,2 млрд євро за програмою Ukraine Facility

Обсяг фінансування України в рамках програми сягне 12 млрд євро.

Європейська комісія у середу, 17 липня, схвалила виділення Україні майже 4,2 млрд євро в рамках Ukraine Facility. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі X. 

За її словами, після ухвалення рішення Радою ЄС загальний обсяг фінансування України в рамках програми сягне 12 млрд євро. 

“ЄС продовжує рішуче підтримувати боротьбу України за свободу та шлях до ЄС”, – наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Україна отримала останній великий транш влітку – €1,9 млрд

Як зауважив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в Telegram, майже 4,2 млрд євро суттєво допоможуть зміцнить макрофінансову стабільність України.

“Вдячні Єврокомісії за позитивну оцінку прогресу України та Президентці Урсулі фон дер Ляєн за незмінну підтримку. Разом проводимо структурні реформи та працюємо на шляху до нашого спільного майбутнього”, – констатував Шмигаль.

6 червня 2024 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову угоду між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування ЄС для України згідно з інструментом Ukraine Facility. Питання ратифікації підтримали 320 депутатів. Ратифікація дозволить встановити принципи співробітництва між Україною та ЄС в рамках інструменту Ukraine Facility, включаючи необхідні механізми контролю та аудиту витрат програми, яка має бюджет 50 млрд євро до 2027 року за умови успішного виконання Плану України.