UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія шукає спосіб допомогти Польщі отримати доступ до заморожених коштів із фондів ЄС

Зміна уряду Польщі зменшила занепокоєння ЄС.

Єврокомісія шукає спосіб допомогти Польщі отримати доступ до близько 111 мільярдів євро замороженого фінансування ЄС, оскільки після зміни уряду країни у Союзі зменшується занепокоєння щодо верховенства права, заявив єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Дональд Туск став найвпливовішою людиною Європи за версією Politico

Уряд нового прем'єр-міністра Дональда Туска у середу, 13 грудня, склав присягу й офіційно розпочав роботу, що стало останнім кроком у передачі влади, яка знаменує собою величезні зміни після восьми років правління націоналістів у країні.

Після років суперечок між Варшавою і Брюсселем за попереднього уряду, очолюваного партією "Право і справедливість" (PiS), призначення Туска породило надії на поліпшення відносин з ЄС.

"У нас багато очікувань, і ми, безумовно, будемо підтримувати його (Туска) в його зусиллях", - сказав Ган в інтерв'ю Reuters.

"Ми не говоримо про негайний переказ мільярдів - мова йде швидше про розблокування коштів. Ми повинні побачити, як діяти далі. Я впевнений, що ми знайдемо способи допомогти Польщі. У нас немає жодних сумнівів, що вони рухаються, так би мовити, у правильному напрямку щодо верховенства права", - додав він. 

Читайте також: Україна хоче якомога швидше організувати візит Туска до Києва – ЗМІ

Коментар Гана став першим офіційним повідомленням Єврокомісії про перспективи Польщі отримати доступ до фондів ЄС після зміни уряду. У середу Туск прибув до Брюсселя на саміт лідерів Союзу, де в кулуарах обговорить з Єврокомісією питання заморожених коштів.

На кону - доступ Польщі до 35,4 млрд євро (38,1 млрд доларів) грантів і позик з фонду відновлення Європейського Союзу, який ЄС заблокував доти, доки Варшава не відновить незалежність своєї судової системи.

Ці ж проблеми блокують доступ Польщі до 76,5 мільярдів євро (82,5 мільярда доларів) з фондів згуртування ЄС, призначених для підвищення рівня життя в бідніших регіонах Союзу.

Польщі доведеться ухвалити нові закони, щоб задовольнити деякі вимоги Єврокомісії щодо скасування обмежувальних заходів.

Але нові закони вимагатимуть підпису президента Польщі Анджея Дуди, який пов'язаний з колишнім урядом і дав зрозуміти, що не підтримає їх.

Термін повноважень Дуди закінчується в середині 2025 року, що створює перешкоду для уряду Туска. Ган заявив, що Єврокомісія співпрацюватиме з Варшавою.

"Як це можна зробити, я наразі не знаю. Але ми точно не будемо чекати півтора року, тому я думаю, що має бути якесь рішення", - додав він.

Читайте також: Туск розповів, коли він може провести зустріч із Зеленським

Про те, чого очікувати Україні від нового уряду Туска в Польщі, читайте в статті Олександра Шевченка.