UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія пропонує ще 100 млн євро фермерам з ЄС для вирішення проблеми імпорту зерна з України

Рішення проблеми з сільгосппродукцією з України також передбачає введення заборон

Для вирішення проблеми із напливом сільгосппродукції з України у ЄС, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пропонує додаткові 100 млн євро на підтримку європейських фермерів, а також провести розслідування щодо українського імпорту та застосувати обмеження, повідомляє DW. Про шляхи вирішення проблеми йдеться у листі фон дер Ляєн до урядів Польщі, Румунії, Болгарії, Словаччини та Угорщини, які вдалися або планують вдатися до заборони ввезення української аграрної продукції на їх територію. 

«Президентка заявила, що вона повністю проінформована щодо занепокоєння через зростання певних видів української сільгосппродукції на ринках ЄС», – повідомила 19 квітня на брифінгу представниця Єврокомісії Дана Спінант, зазначивши, що фон дер Ляєн вважає необхідним «спільний європейський підхід», оскільки проблема стосується єдиного ринку ЄС, а не лише окремих країн.

Читайте також: У Словаччині заборонили українське зерно та рекомендували країнам Євросоюзу зробити те саме

Три основні пропозиції, які заявляє Єврокомісія:

«З одного боку, ми прагнемо підтримувати Україну в експорті, зокрема сільськогосподарської продукції, оскільки це є рятувальним колом для української економіки, ми прагнемо вивести цю сільськогосподарську продукцію на світові ринки, де вона необхідна для вирішення проблем продовольчої безпеки, а з іншого боку, ми повністю віддані підтримці наших фермерів», – заявила Дана Спінант.

Читайте також: Польща розблокує транзит української агропродукції своєю територією – Свириденко

Першою імпорт українського зерна заборонила Польща, мотивуючи рішення захистом польських фермерів. До неї пізніше приєдналися Угорщина та Словаччина. Про аналогічні наміри оголосили Болгарія та Румунія. Єврокомісія відреагувала на зі заборони заявою про неприпустимість таких односторонніх дій з боку урядів країн ЄС.

Детальніше про ситуацію з експортом продукції українських фермерів читайте у статті Юлії Самаєвої «У ЄС не раді українському зерну, і це не суто ринкове питання» на ZN.UA.