UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія пропонує продовжити тимчасовий захист для біженців з України до березня 2026 року

Директива про тимчасовий захист включає, зокрема, право на проживання, доступ до ринку праці, житло, а також соціальну, медичну й іншу допомогу.

Єврокомісія пропонує продовжити тимчасовий захист для осіб, які рятуються від російської агресії проти України, з 5 березня 2025 року до 4 березня 2026 року. Про це йдеться в заяві ЄК.

Читайте також: Німеччина не збирається стимулювати українських біженців до повернення додому

“З огляду на продовження російських атак на цивільну та критично важливу інфраструктуру по всій Україні, безпечні та довготривалі умови для повернення людей в Україну наразі не створені. Тому Комісія вважає, що причини для тимчасового захисту зберігаються, і його слід продовжити ще на один рік як необхідну й належну відповідь на поточну ситуацію”, - заявила Єврокомісія.

Кінцевою метою є забезпечення того, щоб усі ті, хто рятується від російської агресії, могли знайти захист в ЄС, і щоб ті, хто вже користується тимчасовим захистом в державах Євросоюзу, були забезпечені якомога більшою стабільністю за нинішніх обставин.

Директива про тимчасовий захист включає, зокрема, право на проживання, доступ до ринку праці, житло, а також соціальну, медичну й іншу допомогу. Крім того, ініціатива допомагає державам ЄС впорядковано та ефективно управляти прибуттям мігрантів.

Єврокомісія представить пропозицію міністрам на засіданні Ради ЄС із питань юстиції та внутрішніх справ 13 червня. Після цього Рада ЄС має офіційно ухвалити пропозицію.

Читайте також: Польща продовжила тимчасовий захист для українських біженців

ЄС активував Директиву про тимчасовий захист 4 березня 2022 року одностайним рішенням держав-членів. Її дію було автоматично продовжено на рік, а потім ще на один рік до 4 березня 2025 року. Наразі майже 4,2 мільйона людей, переміщених з України, користуються тимчасовим захистом в ЄС, серед яких третина — діти.