UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євро та долар можуть зрівнятись у ціні - FT 

З початку року така ймовірність зросла з нуля до 10%

Трейдери збільшили свої ставки на те, що загальноєвропейська валюта – євро – може знову відповідати ціні американського долара, повідомляє FT. Це пов'язано з прогнозом ситуації на фінансову ринку, де американська Федеральна резервна система не поспішатиме зменшувати високі процентні ставки і виконає таку регуляцію лише за кілька місяців після зниження відсоткових ставок європейським центробанком.

Читайте також: НБУ запитав бізнес про очікування: помірне зростання виробництва та невпевненість у курсі валюти

Експерти Bank of America вважають, що зараз ринки оцінюють скорочення вартості євро з 10-відсотковою ймовірністю. Такий сценарій на думку учасників фінансового ринку може відбутися вже за півроку. “На початку січня ринок майже не бачив шансів, щоб відбувся такий сценарій”, – пишу видання.

Євро вже скоротився на 3,5% порівняно з доларом з початку січня. Щоб відбувся паритет міжнародних валют, необхідне скорочення вартості європейської валюти ще на 6,5%.

Трейдери, за спостереженнями аналітиків почали більше довіряти позиції, що ЄЦБ почне пом’якшувати курс євро вже у червні, а от США поки що не має чітких прогнозів щодо зменшення відсотків.

Востаннє євро мав паритет з доларом у 2022 році, вперше за два десятиліття, на тлі шокових цін на енергоносії, викликаних повномасштабним вторгненням Росії в Україну, і під час потужного зростання курсу долара.

Переоцінка значення євро та долара відбувається і в Україні. Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків Національного банку України не виключає необхідність переходу на курсову привязку гривні до євро. пояснюється це тим, що більшість операцій банків з клієнтами відбувається в євро. “Продовження цієї тенденції з урахуванням євроінтеграційних прагнень України може вже в недалекому майбутньому актуалізувати питання доцільності переходу з долара до євро як основної валюти курсової прив’язки”, – зазначено у пресрелізі. На думку Ради оверсайту, потреба в розрахунку індикатора довідкового значення курсу гривні до євро станом на 12 годину вже існує. Водночас валютна структура угод на валютному ринку України підтверджує статус долара США як основної курсоутворюючої валюти.