UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС застерігає від односторонніх рішень про заборону імпорту українського зерна

Польща та Угорщина мали б узгодити свої кроки з Евросоюзом.

Односторонні дії країн Європейського союзу у сфері торгівлі неприпустимі. Такою заявою Єврокомісія відреагувала на рішення Польщі та Угорщини заборонити імпорт сільськогосподарських товарів з України, повідомляє Reuters.

Польща та Угорщина пояснюють своє рішення необхідністю захистити місцевий сільськогосподарський сектор. Річ у тім, що через російську агресію виявилися заблокованими чорноморські порти України, через які раніше відправлялася основна частина продуктового експорту. Відтак значна кількість дешевого українського зерна потрапила до країн Центральної Європи, а через вузькі місця у логістиці там і залишилася. Це вдарило по цінах і продажах місцевих фермерів.

Читайте також: Польща тимчасово заборонила імпорт зерна та інших продуктів з України. Мінагрополітики шкодує і закликає до співпраці

В Єврокомисії кажуть, що знайомі з заявами Польщі та Угорщини про заборону на імпорт агропродукції з України, однак наголошують, що торгова політика перебуває у виключній компетенції ЄС, що робить односторонні дії неприйнятними.

«В такі важкі часи вкрай важливо координувати і узгоджувати всі рішення всередині ЄС», - йдеться у заяві.

Крім того, польська заборона суперечить існуючим двостороннім угодам про експорт між Польщею та Україною. Про це заявило українське Мінагрополітики. Попри ці претензії міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус наполягає, що заборона була необхідна, щоб відкрити очі ЄС на те, що слід подбати, аби продукти з України йшли вглиб Євросоюзу, а не залишалися в Польщі».

Раніше повідомлялося, що Угорщина, заборонивши імпорт української продукції, не перешкоджатиме її транзиту до інших країн.