UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС запровадив санкції проти 28 осіб з Білорусі за допомогу режиму Лукашенка

Зокрема, обмеження стосуватимуться пропагандистів.

Рада Євросоюзу запровадила санкції проти 28 білоруських чиновників через репресії Мінська. Зокрема, обмеження застосували проти двох заступників начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією МВС, який є одним із головних органів, відповідальних за політичні переслідування в Білорусі, йдеться у повідомленні інституції ЄС.

Санкції ввели проти членів судової влади, а саме прокурорів і суддів, які виносили політично вмотивовані вироки, в тому числі проти громадян, які протестували або висловлювали свою думку проти режиму Аляксандра Лукашенка. Обмеження застосують і щодо керівників білоруських в'язниць та СІЗО.

Читайте також: США запровадили санкції проти ватажків російського хакерського угруповання

Також під санкції потрапили давні прибічники Лукашенка, які пропагандують диктаторський режим та отримують від нього вигоду. Це гендиректор найбільшого державного інформаційного агентства "БелТА" Іріна Акуловіч, ведучий телепрограми "Сенат" і голова Молодіжної ради при Національних зборах Білорусі Нікіта Рачиловский, колишній керівник пресслужби Лукашенка та багаторічний гендиректор БелТА Дмітрій Жук.

У підсанкційних осіб заморозять активи на території ЄС, а європейським громадянам і компаніям заборонено надавати їм кошти. Їм також заборонено в’їзд або транзит через територію Євросоюзу.

Тепер обмежувальні заходи ЄС поширюються на 261 фізичну та 37 юридичних осіб з Білорусі. 

Раніше Рада ЄС погодила черговий пакет санкцій проти Білорусі. Його метою називали боротьбу з обходом вже введених обмежень.