UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС заявив Угорщині, що її закон про "захист суверенітету" порушує законодавство Союзу

Єврокомісія розпочала юридичну процедуру щодо Угорщини через суперечливий закон.

Новий закон Угорщини про "захист національного суверенітету", який керівна партія прем'єра Віктора Орбана “Фідес” назвала необхідним для захисту від іноземного політичного втручання, порушує законодавство Європейського Союзу, заявила в середу, 7 лютого, Єврокомісія. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Експерт пояснив, чому риторика Угорщини щодо України радикально не зміниться

ЄК надіслала Будапешту офіційне повідомлення про початок юридичної процедури щодо Угорщини через її закон, прийнятий у грудні. За словами Єврокомісії, новий закон Угорщини про “захист суверенітету” порушує демократичні цінності та фундаментальні права, які передбачає законодавство ЄС.

Зокрема, нове угорське законодавство порушує закони ЄС про демократію і рівні права громадян, закон про захист даних, а також кілька правил, що застосовуються до внутрішнього ринку, пояснила Єврокомісія.

"Створення нового органу з широкими повноваженнями і суворим режимом моніторингу, правозастосування і санкцій також ризикує завдати серйозної шкоди демократії", - наголосив речник Єврокомісії.

Угорщина має два місяці, щоб відповісти на лист з офіційним повідомленням. Якщо Будапешт не розгляне скарги, викладені в листі, Єврокомісія може вирішити надіслати обґрунтований висновок - офіційний запит про дотримання законодавства ЄС, як наступний крок у процедурі.

Читайте також: Кулеба: Під час зустрічі з главою МЗС Угорщини пояснювали, чому зараз немає сенсу йти на переговори з Росією

Закон був ухвалений після того, як Орбан, який неодноразово конфліктував з ЄС через демократичні права в Угорщині, активізував передвиборчу кампанію своєї партії напередодні виборів до Європарламенту, що відбудуться в червні цього року.

Відповідно до закону, буде створено окремий орган для вивчення та моніторингу ризиків іноземного втручання. За заборонене іноземне фінансування партій або груп, що беруть участь у виборах, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до трьох років.

Читайте також: Угорщина готова фінансувати поставки нелетального військового спорядження для України - Сійярто

Критики Орбана кажуть, що його дії спрямовані на підрив позицій опонентів. Деякі організації громадянського суспільства вважають, що створення "офісу захисту суверенітету" в Угорщині є частиною ширших спроб уряду Орбана придушити інакомислення.