UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС створив санкційний механізм для захисту Молдови від тих, хто намагається дестабілізувати її зсередини

Зусилля щодо дестабілізації Молдови помітно активізувалися з початку повномасштабної війни Росії проти України та становлять пряму загрозу стабільності та безпеці зовнішніх кордонів Євросоюзу, зазначають у Раді ЄС.

Рада Європейського союзу затвердила нові рамки цільових обмежувальних заходів, які надають ЄС можливість запровадження санкцій проти осіб, відповідальних за підтримку або здійснення дій, що підривають чи загрожують суверенітету та незалежності Молдови, а також демократії, верховенству закону, стабільності та безпеці країни, йдеться на сайті Ради ЄС.

«Новий режим санкцій дасть нам можливість продовжувати зміцнювати стійкість Молдови, націлюючись на тих, хто намагається дестабілізувати країну. Це важливий політичний сигнал підтримки Молдови з боку ЄС у складному контексті», - прокоментував глава зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель.

Читайте також: ЄС розглядає механізм, щоб закрити лазівку в санкціях проти Росії — FT

Завдяки новій структурі ЄС зможе, наприклад, переслідувати осіб, які перешкоджають чи підривають демократичний політичний процес, включаючи проведення виборів, чи намагаються скинути конституційний порядок, у тому числі за допомогою актів насильства. Майбутні обмежувальні заходи також можуть бути спрямовані проти осіб, які здійснюють серйозні фінансові порушення щодо державних коштів та несанкціонованого вивезення капіталу, тією мірою, якою вони можуть взяти під контроль або серйозно вплинути на діяльність державних органів.

Санкції складатимуться із заморожування активів та заборони на надання коштів для фізичних та юридичних осіб, а також заборони на поїздки до ЄС для фізичних осіб.

Рік тому на тлі загострення ситуації в Придністров'ї та війни в Україні президент Молдови Майя Санду визнала, що її армія не є боєздатною.