UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС продовжив програму щодо біженців з України: доки можна розраховувати на роботу та соціальні пільги

ЄС продовжив тимчасовий захист для українців, які рятуються від війни. Міністри внутрішніх справ країн Європейського Союзу підтримали продовження заходів,  запроваджених одразу після вторгнення Росії в Україну, до березня 2025 року. Термін їх дії закінчився в березні 2024 року, пише Politico

Так звана Директива про тимчасовий захист дозволяє українцям вільно пересуватися по ЄС, дає їм миттєве право жити і працювати в країнах ЄС, а також пропонує їм доступ до соціальних послуг, таких як житло та медичне обслуговування.

Читайте також: Німеччина наступного року вдвічі уріже допомогу біженцям – Reuters

Близько 4 мільйонів українців скористалися цією директивою з початку війни, заявила єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоханссон після зустрічі міністрів внутрішніх справ у четвер. Вона додала, що ця цифра включає близько 750 тисяч людей, які працюють в Європі, та понад 300 000 шукають роботу через державні служби зайнятості.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про розширення директиви під час своєї щорічної промови про стан Союзу в Страсбурзі.

Читайте також: Як змінювалися плани біженців щодо повернення в Україну

Після зустрічі в четвер міністр внутрішніх справ Іспанії Фернандо Гранде-Марласка не виключив розгляд альтернативних способів надання захисту українським біженцям до відновлення дії директиви в березні 2025 року.

«Ми дуже сподіваємося, що цього не знадобиться … що кожен зможе повернутися до своєї країни», – додала Гранде-Марласка.

Раніше ми повідомляли як нові правила в’їзду до ЄС торкнуться біженців та українців з тимчасовим захистом.