UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС попереджає Угорщину про наслідки спрощення візових правил для росіян

Цей крок, вважають у Євросоюзі, становить загрозу безпеці всією єврозони.

Глава внутрішніх справ Європейського Союзу Ілва Йоханссон попередила Угорщину, що її рішення пом’якшити візові обмеження для росіян і білорусів становить потенційну загрозу безпеці, і наголосила, що ЄС вживе заходів. Про це повідомляє Reuters.

Минулого місяця уряд Угорщини спростив умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі, поширивши на них дію так званої «національної карти», яка надає право працювати в Угорщині протягом двох років з можливістю продовження терміну. Власник такої картки має право працювати в Угорщині без перевірки безпеки та може привезти в країну свою родину.

Читайте також: У Латвії закликали обмежити участь Угорщини у Шенгенській зоні

Цей крок викликав занепокоєння серед офіційних осіб ЄС, які заявили, що Росія та її союзник Білорусь можуть скористатися схемою для відправки диверсантів і шпигунів у безкордонну Шенгенську зону ЄС у той час, як вони намагаються ізолювати Москву.

«Росія є загрозою безпеці. Нам потрібно більше, а не менше пильності», — заявила єврокомісарка з внутрішніх справ у X.

«Сьогодні в листі я прошу пояснень в уряду Угорщини. Якщо їх схема легкого доступу становить ризик, ми діятимемо», — наголосила вона.

Читайте також: Рішення Угорщини про спрощення в’їзду для росіян збільшує безпекові ризики для Європи – Науседа

Інцидент свідчить про й без того значну напруженість між лідерами ЄС та урядом прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана через війну Росії в Україні.

Орбан підтримує тісні зв’язки з Москвою і минулого місяця відвідав російського президента Владіміра Путіна в рамках самопроголошеної «мирної місії», здійсненої без підтримки ЄС.

У своєму листі Йоханссон попросила Угорщину відповісти на запитання щодо візової схеми до 19 серпня, «враховуючи потенційну загрозу цих односторонніх заходів для Шенгенської зони».

Вона додала, що у разі, якщо цей крок порушить законодавство ЄС або поставить під загрозу функціонування Шенгенської зони, це потягне за собою «відповідні наслідки».

Йоханссон не уточнила, які дії вона планує вжити. Але Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, може вдатися до судових заходів проти країни-члена, якщо вважає, що законодавство ЄС було порушено.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у вівторок заявив, що громадяни Росії та Білорусі досі потребують віз для в'їзду в Угорщину, а отже, і до Шенгенської зони.

Він пояснив, що посвідки на проживання для громадян Росії та Білорусі повинні бути схвалені відповідними органами.

Манфред Вебер, голова Європейської народної партії, заявив, що цей крок Угорщини дасть можливість неперевіреним росіянам безперешкодно подорожувати більшою частиною ЄС.