UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС не визнає Ніколаса Мадуро легітимним президентом

Той так і не надав обіцяні докази своєї перемоги на виборах.

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що члени ЄС втратили надію на те, що Ніколас Мадуро надасть докази своєї перемоги на виборах у Венесуелі, і не визнають його легітимність як обраного президента. Про це повідомляє The Guardian.

Звертаючись до журналістів після того, як міністри закордонних справ ЄС провели відеодзвінок з Едмундо Гонсалесом, колишнім дипломатом, який, найімовірніше, переміг Мадуро на виборах 28 липня, Боррель оголосив: «Європейська рада вирішила, що Мадуро не має демократичної легітимності як президент».

Мадуро відмовився оприлюднити детальні підсумки голосування на виборах, які підтверджують його претензії на перемогу – те, що майже завжди робилося відтоді, як його наставник Уго Чавес запровадив систему електронного голосування у Венесуелі в 2004 році.

«Оскільки немає підрахунків і перевірок, і ми боїмося, що їх ніколи не буде, ми не можемо визнати легітимність Мадуро як обраного президента Венесуели. Він залишиться президентом де-факто, але ми заперечуємо демократичну легітимність на основі результатів, які неможливо перевірити», — сказав Боррель журналістам після неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі.

ЄС не визнавав Гонсалеса обраним президентом або офіційним переможцем виборів. Однак Боррель сказав, що він вважає, що дані голосування, опубліковані опозицією Венесуели, показали, що опозиційний кандидат «отримав сильну підтримку … набагато більшу підтримку, ніж та, яку отримав Мадуро».

У Венесуелі продовжує зростати напруженість. Головна прихильниця Гонсалеса, лідер опозиції Марія Коріна Мачадо, заявляла про побоювання, що у найближчі години силовики увірвуться в будинок Гонсалеса.

Таємна поліція вже затримала відомого опозиційного політика Бьяджіо Пільєрі та його сина. Напередодні також був затриманий один із найближчих довірених осіб Мачадо, адвокат і представник опозиції Перкінс Роша.

Пільєрі та Роша є одними з понад 1600 осіб, яких, за словами правозахисників, заарештували в рамках придушення акцій протесту проти правління Мадуро.

Боррель наголосив, що ЄС закликав уряд Мадуро «покласти край репресіям і поважати гідність, свободу та права опозиції, починаючи з Едмундо Гонсалеса, Марії Коріни Мачадо, усіх членів опозиції, громадянського суспільства та журналістів».

Він також зазначив, що слід звільнити політв’язнів.

Втім багато хто очікує, що репресії посиляться після того, як цього тижня Мадуро призначив одного з найбільш жорстких діячів свого політичного руху, Діосдадо Кабелло, міністром внутрішніх справ. Ця посада дає 61-річному колишньому військовому контроль над національною поліцією та національною розвідувальною службою.

США та 10 латиноамериканських штатів не визнали перемогу Ніколаса Мадуро.

Детальніше про те, що відбувається у Венесуелі, розповідав Володимир Кравченко в статті “Венесуельська карта Путіна”.